StoryEditorOCM
Domaći nogometvatrena veza

U kakvom je stanju vezni red Hrvatske uoči Lige nacija? Kova u formi, Broz u finalu LP-a, Luka optimalan

Piše Robert Matteoni/SN
5. lipnja 2023. - 06:45

Svi značajni treneri slažu se odavno kako svaka momčad najviše ovisi o veznom redu. Ukoliko sredina terena funkcionira na željenom nivou, onda će se lakše razigrati sve ostale linije momčadi. Hrvatska je u tom smislu bogomdana jer ima u svojim redovima Luku Modrića, Matea Kovačića i Marcela Brozovića. Akteri Reala iz Madrida, Chelseaja i Intera spadaju u top razine svjetske panorame veznih igrača, a to su demonstrirali i u dresu reprezentacije. Tamo su zapravo i osnažili uvodnu tezu struke na temu važnosti srednjeg reda, pišu Sportske novosti.

Vezni igrači, i to je dokazano, oni su koji se najviše troše. Njihove su karijere u pravilu kraće na visokim razinama jer se po definiciji pozicije iznimno puno fizički troše. No, takav okvir njihovog nogometa odnosi se i na godišnjoj razini, pogotovo što natjecateljska sezona traje gotovo 11 mjeseci. U kakvom su onda stanju Brozović - Modrić - Kovačić pred završnicu Lige nacija u Nizozemskoj?

image

Bursa, 280323.
Stadion Timsah arena.
Nogometna utakmica 2. kola skupine D, kvalifikacija za Euro 2024, Turska - Hrvatska.
Na fotografiji: slavlje Hrvatske nakon postignutog gola Matea Kovacica, Luka Modric.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Načelno gledano Zlatko Dalić, koji nije krio brigu u kakvom će stanju doći reprezentativci na pripreme za Final Four, a pogotovo se ta bojazan odnosila na vezni red, može biti vrlo zadovoljan. Naime, sva tri veznjaka su zdrava, u solidnom su klupskom ritmu i, što je osobito važno, koliko i neuobičajeno za ovaj period sezone, imali su mogućnost fizički se osvježiti. U lipnju igrači obično dolaze iscrpljeni od duge sezone. No, ova je po svemu drugačija jer se između dvije polusezone “ubacio” Mundijal u studenom i prosincu. Određene posljedice umora zbog nastupa u Kataru svi su igrači koji su duže igrali na SP-u odradili u siječnju i veljači.

Unutar tog razdoblja je, primjerice, Modrić imao fazu kad je bio izvan forme i čak i manje igrao nego inače. Marcelo Brozović je, pak, nakon jesenskih problema s mišićem, imao nove teškoće kada se vratio iz Katara u Milano. Te su pauze bile naporne za proživljavanje samim igračima jer ih okruženje po klubovima “malo pita” što su prolazili, pogotovo ako klubu ne ide dobro. To je upravo bila negativna zbilja Reala i Intera.

Komplicirana sezona

Što se Matea Kovačića tiče, on je također imao sličnih zdravstvenih problema, pa je unutar siječnja - veljače preskočio više utakmica i liječio uvijek neugodni problem lista. Uz to je Kovačić, kad se vratio u momčad, proživljavao dvije oprečne situacije. Ušao je u dobru formu i kontinuitet, no Chelsea je potpuno razdrman potezima novog vlasnika potonuo u natjecateljskom smislu i zabilježio jednu od najlošijih im sezona. Kovačić je, međutim, potvrdio, uz veliki iskorak u reprezentaciji, i zrelost u svojoj igri za klub, pa nije čudno da ga Pep Guardiola želi (praktično ga je i osigurao) u svojoj momčadi za novu sezonu...

Brozović će 10. lipnja u Istanbulu igrati finale Lige prvaka upravo s Guardiolinim Cityjem. Ovog trenutka još se dvoji hoće li biti u prvoj postavi ili će povratkom Armenca Mhitarjana krenuti s klupe. U dobroj je formi, k tome je u subotu bio i strijelac protiv Torina, pa je nedvojbeno da će odigrati barem dio utakmice, no postavlja se pitanje hoće li ga to limitirati u fizičkoj spremi četiri dana kasnije u Rotterdamu. S obzirom na to da je Brozović jedan od onih igrača za koje se kaže da mogu odigrati dvije utakmice zaredom, ne očekuje se da bi bio značajnije umoran za dvoboj s Nizozemskom. Pogotovo ako se osvoji Liga prvaka...

Duga i komplicirana sezona 2022./23. za Hrvatsku na Final Fouru Lige nacija ipak ne znači “rezervu” igrača. Modrić je odigrao 51 klupsku utakmicu (6 golova i 6 asistencija), ali je prosjek minuta bio manji nego prošlih godina (62). Kovačić je odradio 37 utakmica s Chelseajem (2-2) uz 67 minuta prosjeka igre, dok je Brozović na 39 utakmica (3-6) uz 62 minute prosjeka.

Brojke koje ukazuju da su u lipanj stigli relativno svježiji nego je to bilo proteklih godina. Motiviranost za Final Four svakako će ojačati adrenalin, a ključnim će ostati ipak dvojba kakvog će naši igrači biti fizičkog stanja za drugu utakmicu, pogotovo Modrić. Dobra je stvar što Hrvatska (kao i Nizozemska) ima dan više za odmor prije finalnog dana u odnosu na par Italija - Španjolska, te je između dvije utakmice četiri dana dovoljno vremena za regeneraciju...

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:29