StoryEditorOCM
Domaći nogometbojno polje rujevica

Treće poluvrijeme Jadranskog derbija dugo će biti u žarištu javnosti. Kakva kazna čeka Rijeku? Morala bi biti rigorozna

23. studenog 2021. - 08:02

Nije to bila rijeka snova nego – rijeka incidenata, nasilja... 

Hajduk slavi pobjedu u Rijeci, ali treće poluvrijeme dugo će biti u žarištu javnosti, te disciplinskih mjera HNS-a.

Kakva kazna čeka Rijeku? Morala bi bit rigorozna.

Sve će biti po članku 67. Disciplinskog pravilnika koji za prekršaje takve naravi, a radi se prije svega o dva utrčavanja navijača iz gledališta, prema akterima protivničkog kluba, predviđa od novčane kazne do - igranja bez publike. Sve u taj članak stane.

„Disciplinac” Alan Klakočer je tražio očitovanja Rijeke i Hajduka, ima izvješća suca Tihomira Pejina i delegata Ante Vučemilovića, te časnika za sigurnost Miroslava Cindrića. Odluka se može donijeti već u srijedu, bude li tražio dopunska izvješća, pričekat ćemo.

Livaja branio suigrače

Ponašanja navijačkih skupina, baklje i uvrede spadaju u dio uobičajenog folklora, ali ono što se dosad nije događalo jesu utrčavanja u teren i pokušaj obračuna s igračima i članovima stožera Hajduka.

Imali smo slučaj da ulete navijači u igralište pa ganjaju suca, ili traže prekid utakmice, ali da krenu prema akterima iz suparničkih redova baš i nismo.

Zato je slučaj u Rijeci poseban. HNL je dosegla određen civilizacijski nivo, pa ovi nemili događaji traže primjerenu reakciju.

Rijeci su se dogodili teški organizacijski propusti:

- zaštitari nisu spriječili da navijač uleti s istoka u 44. minuti u okršaj prema Katiću i Simiću, u pomoć im je stigao Livaja, brži od inertnih redara i on je obuzdao napadača;

- nisu spriječili ni kad je na kraju navijač uletio sa zapada i krenuo na fizioterapeuta Hajduka Darija Juričevića, da bi ga onda Hajdukov povjerenik za sigurnost Antonio Vuković složio na travu udarcem u glavu. Nokaut.

- Uradio je to u samoobrani - objasnili su iz Hajduka i objavili i da su njihovi funkcioneri, prije svih Benjamin Perasović, predsjednik Nadzornog odbora bili maltretirani u svečanoj loži. Zalili su ih pićem, pivom, svejedno.

Pamtit će i Ben derbi, na stranu što jaketu mora dat na “kemijsko”.

Šaketanje blizu lože

U blizini lože bilo je i šaketanja o čemu svjedoče videouradci po portalima, nejasno je tko koga, ali začudo događanja u loži i zalivanja Perasovića – nema u službenim izvješćima. To će Hajduk navesti očitovanju.

A i to je težak organizacijski propust, pod rednim brojem tri.

Rijeka i Hajduk desetljećima žive u tenzijama, a ovo je baš poseban slučaj. Bilo je baklji navijača, stoji u izvješćima i da je Torcida trgala stolice, policija ih je na poluvremenu smirivala. Bilo je i obostranih uvreda dviju navijačkih skupina, ali rekosmo da to ulazi u “folklor”.

No, utrčavanje navijača kontra igrača i funkcionera protivnika, zalijevanje pićem čelnika u loži baca dodatnu ružnu sliku na derbi.

Nažalost, bila je to rijeka nasilja. I traži reakciju... Kakva kazna čeka Rijeku?

Koju kaznu propisuje Disciplinski pravilnik HNS-a

Član 67.

1) Klub organizator utakmice na čijem se igralištu, bilo da je vlasnik ili korisnik igrališta, a u vezi s utakmicom, prije, za vrijeme ili poslije utakmice dogode neredi, bit će kažnjen: 

- novčanom kaznom, i/ili 
- igranjem utakmica na svom stadionu bez prisutnosti gledatelja ili 
- zabranom igranja na svom stadionu ili svim stadionima određenog područja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 06:16