StoryEditor
Domaći nogometdonesna odluka

Treća HNL Jug: Nema ispadanja, liga se širi do 18 klubova, Junak u bitku za viši rang

5. svibnja 2020. - 12:56

Treća HNL Jug kao i Županijske lige neće se ove sezone nastaviti, a treća liga iz koje nitko neće ispasti s aktualnih 16 iduće sezone mogla bi biti proširena i do 18 klubova. No, samo ako toliko klubova i zadovolji sve uvjete za taj rang natjecanja.

Ono što je već neko vrijeme bilo posve jasno, polako dobija i službenu formu. Međužupanijski odbor HNS-a Središta Split je predložio je Izvršnom odboru HNS-a neigranje Treće HNL Jug, svih županijskih liga, te liga mladeži na području Središta. Međužupanijski odbor koji predstavlja četiri dalmatinska županijska saveza to je napravio na elektronskoj sjednici, a shodno zaključcima prethodnog sastanka Odjela za natjecanja HNS-a i tajnika nogometnih središta. Odluka je isključivo na IO-u HNS-a koji se sastaje danas.

S obzirom da bi za eventualni nastavak natjecanja bila nužna česta testiranja svih igrača, trenera, službenih osoba, uz cijenu od cca 1500 kuna po testu, iluzorno je bilo očekivati nastavak tih natjecanja. I klubovi Druge HNL su HNS-u uputili želju da se prvenstvo prekine.

U slučaju da IO donese očekivanu odluku, lider Junak (jedan od tri kluba koji su podnijeli zahtjev za drugoligašku licencu uz drugoplasirani Split te šesti Zadar) vjerojatno bi dobio priliku kroz kvalifikacije pokušati izboriti drugu ligu. Naravno, pod uvjetom da dobije licencu. Pet klubova iz pet trećih liga razigravali bi za dva mjesta. Prvo bi ždrijebom određena dva kluba igrala pretkolo, a potom pobjednik s preostala tri razigravao (dva para). Igrala bi se jedna utakmica na neutralnom terenu.

Međužupanijski odbor prihvatio je i proširenje Treće HNL Jug na do 18 klubova, vrata za što su u svim natjecanjima otvorile izmjene Zakona o sportu. Međutim, ako ih ne bude 18 koji zadovoljavaju uvjete bit će ih manje. Ujedno su prihvaćeni i prijedlozi da se u slučaju prekida natjecanja Prva HMNL proširi na 12, a Prva HNLŽ na deset klubova.

Sinjani poručuju: Spremni smo za Drugu ligu, dobit ćemo licencu i proći kvalifikacije

Međužupanijski odbor HNS-ovog Nogometnog središta Split u subotu je donio zaključke koje je uputio prema izvršnim tijelima nacionalnog Saveza, a vezano uz prekinuta trećeligaška i županijska nogometna prvenstva, što je najviše razveselilo one koji su u trenutku prekida bili na vodećim pozicijama. Posebno je ta vijest bila zanimljiva Sinjanima čiji je Junak na vrhu, a posebno nakon prošlogodišnje sramote zbog nikad do kraja razjašnjenog neodlaska u Drugu ligu, unatoč osvojenom naslovu prvaka. Ovog puta, kako nam kaže novi predsjednik kluba Stipe Perić, takvih problema neće biti:

- Spremni smo za ulazak u viši rang i ne treba niti govoriti koliko to svi skupa jako želimo. Neće nam se ponoviti prošlosezonska greška, zadovoljit ćemo apsolutno sve što licenciranje zahtjeva i nadamo se da ćemo ili putem kvalifikacija ili direktno napokon postati drugoligaši.

Kako sada stvari stoje Junaku bi u kvalifikacijama društvo pravili Opatija, Vinogradar, Marsonia i Mladost Ždralovi, dakako, ako ispune uvjete licenciranja. Uprava Junaka sve je podredila tom najvišem cilju, ali pritom se dala i u temeljitu nadogradnju infrastrukture, konkretno pomoćnog terena koji bi do kraja godine trebao dobiti umjetni travnjak visoke kvalitete. Cijena kompletnog projekta je tri milijuna kuna, a po svemu sudeći Grad Sinj i HNS sudjelovat će s po 50 posto sredstava.

- Pomoćni travnjak jedan je od prioriteta, jer želimo svim klupskim kategorijama dati vrhunske uvjete treniranja. Sve to u cilju je što manje ovisnosti o vanjskim faktorima i da Junak kroz svoj dokazano kvalitetan omladinski pogon bude konkurentan na razini cijele Hrvatske.

Slična je situacija i u Otoku. U OSK-u strpljivo čekaju potvrdu ovih vijesti kako bi mogli dobiti detalje i uvjete oko ponovnog ulaska/povratka u trećeligaški rang. Više nam je kazao tajnik kluba Frano Šušić-Jurić:

- Naravno da se nadamo takvom raspletu. Treća liga bila bi nagrada za odličnu sezonu, ali kako su ove godine pooštreni uvjeti licenciranja i mi sami predano radimo da sve to ispunimo. Hoće li biti kvalifikacija ili ne, nama je svejedno, mi smo spremni na sve. Motiva za tu priliku ne nedostaje.(Mišu Gulić)

item - id = 1019655
related id = 0 -> 1098971
related id = 1 -> 1098350
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 04:47