StoryEditor
Domaći nogometGOST KOMENTATOR

Trebamo se veseliti, biti ponosni i sretni, a u polufinalu nas čeka teška bitka

9. srpnja 2018. - 00:22
td-rusija_hrvatska7-070718

Sve čestitke i izborniku Daliću i našim reprezentativcima, trebamo se veseliti, biti ponosni i sretni. Prvo poluvrijeme nije bilo dobro, to je svima jasno, prvih petnaestak minuta još kako-tako, a onda smo se do odmora mučili.

Rusi su nakrcali sredinu s puno igrača, slično kao i večer prije Belgija protiv Brazila, i nama je nedostajao jedan igrač u sredini.

Bilo je puno odbijenih lopti koje nismo uspijevali prihvatiti, nikako nismo mogli kvalitetno doći do Kramarića i Mandžukića, uspostaviti našu igru - prokometirao je bivši hajdukovac Branko Karačić veliku pobjedu Hrvatske u Sočiju.

Lijeva strana s Perišićem i Strinićem bila nam je previše pasivna, pogotovo se od Perišića očekuje više, njegove su mogućnosti puno veće. Rusi su nas dosta probijali po toj njihovoj desnoj, našoj lijevoj strani. Ta lijeva strana nam je falila i u organizaciji igre, a s druge strane je Vrsaljko po tko zna koji put pokazao veliku mogućnost ponavljanja.

Sreća da smo se opet brzo vratili nakon primljenoga gola, kao i protiv Danske.

Mandžukić bolji na krilu

U drugom dijelu smo odmah krenuli bolje, odlučnije, vjerojatno su Dalić i igrači u svlačionici rekli da treba sve riješiti u devedeset minuta. Popravili smo se u organizaciji igre, kompaktnosti i točnosti odigravanja lopti. Strinić se podigao u nastavku, i Kramarić je u drugom poluvremenu djelovao bolje, u prvom nismo vidjeli ni njega ni Mandžukića. 

Ulaskom Brozovića dobili smo igrača više u sredini, dobili smo na stabilnosti, pozicijskoj igri te spriječili dubinska dodavanja Rusa. Brozović je rasteretio Modrića i Rakitića, koji su se do njegova ulaska puno trošili u defenzivi.

Mandžukić je bolje djelovao na krilu nego u vrhu napada, uostalom na krilu igra i u Juventusu. No, ipak je bilo teško probiti Rusiju, da je ušla Perišićeva stativa možda bismo i izbjegli produžetke.

Modriću kapa do poda 

Nakon što je Vida zabio u 101. minuti, šteta što smo naivnošću Pivarića dali Rusima mogućnost za izjednačenje. No, od početka drugog poluvremena sve do kraja bili smo dominantni i naša pobjeda je zaslužena.

Situacija iz produžetaka, kada je Modrić u sprintu prošao 30-40 metara kako bi spasio loptu da ne izađe u gol aut, pokazuje koliku želju imajunaši reprezentativci i pravi je primjer kako se treba ponašati. Kapa do poda Luki za to, pravi je vođa reprezentacije i primjer svima. 

Osigurali smo još dvije utakmice u Rusiji, sve do kraja Svjetskog prvenstva, sada nas očekuje vrlo teška utakmica protiv Engleske.

Englezi počinju igrati nogomet, više ne nabijaju samo loptu, imaju nekoliko jako dobrih igrača koji mogu napraviti prevagu, Harry Kane zabija, ali i služi kao ‘mantinela’. Vrlo su nezgodna momčad koja nam može napraviti probleme, Engleska je po meni, uz Belgiju, najugodnije iznenađenje ‘mundijala’. 

Dakle, sigurno nas čeka teška bitka u polufinalu, ali vjerujem da će Hrvatska igrati u finalu te da će ova generacija tako nadmašiti onu legendarnu iz 1998. godine, koja je bila treća na svijetu.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 04:00