Domaći nogometPORAVNATI U PET UTAKMICA

Šukerovo 'lomljenje kičme' Schmeichelu i Ladićeva 'bura' u Poljudu obilježili nam susrete s Dancima

Piše V.B.

Na spomen Danske 99 posto nogometnih fanatika u Hrvatskoj prvo će se sjetiti kultne utakmice u Sheffieldu na Europskom prvenstvu 1996. u Engleskoj kada su „kockasti“ slavili 3:0 protiv tadašnjeg branitelja naslova.

Sve je zaokruženo fantastičnim pogotkom Davora Šukera u završnici utakmice, njegovim drugim (jedan je dao Boban). Ne zna se što je bilo ljepše – Asanovićeva kirurški precizna duga lopta, Šukerovo „kulersko“ primanje lopte ili njegov briljantni lob preko Petera Schmeichela.

Tim je trijumfom Hrvatska osigurala četvrtfinale nakon što je u prvom kolu skupine porazila Tursku (1:0).

Bio je to naš prvi međusobni susret, a drugi je uslijedio već u ožujku 1997. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. U Splitu je završilo 1:1 nakon što je Brian Laudrup iz velikog kuta uz pomoć bure prevario našeg vratara Dražena Ladića.

U „revanšu“ u Kopenhagenu izgubili smo 3:1 i tako ostali bez izravnog plasmana u Francusku. No, u dodatnim kvalifikacijama izabranici Ćire Blaževića izbacili su Ukrajinu, a sve nakon toga je povijest...

Preostala dva susreta s Dancima bila su prijateljske naravi – u veljači 1999. u Splitu kada su Danci slavili 1:0 i pet godina kasnije u Kopenhagenu, u predvečerje Eura 2004., kada je Hrvatska bila bolja 2:1 golovima Šokote i Olića.

Dakle, u konačnici je to bilo pet utakmica uz po dvije pobjede Hrvatske i Danske te jedan remi. No kako vidimo, gotovo puno desetljeće i pol prošlo je od zadnjeg okršaja, tako da će naša međusobna povijest u ovom slučaju značiti vrlo malo ili ništa. 

#DANSKA#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA#SP RUSIJA 2018