StoryEditor
Domaći nogometupitan nastavak

Šubićevac hladi šampanjac: HNS u oba scenarija vidi Šibenčane u Prvoj ligi

Piše Krešimir Gulin
1. svibnja 2020. - 18:05
Vlado Kos/Arhiva/Hanza Media

Nogometaši Šibenika najvećim dijelom drugoligaške sezone uvjerljivo su marširali prema 1.HNL, a onda ih je sredinom ožujka na tom putu zaustavila pandemija koronavirusa.

‘Bubamara’ je stala 11 kola prije kraja 2.HNL u trenutku kada su ‘narančasti’ imali osam bodova prednosti nad prvim pratiteljem riječkim Orijentom. Dakle, trebalo se dogoditi pravo malo sportsko čudo da Šibenik na travnjaku prokocka plasman u 1.HNL.

Međutim, sićušni neprijatelj neočekivano je zakomplicirao stvari. Od tada se na Šubićevcu nestrpljivo čekaju vijesti iz HNS-a o sudbini 2.HNL. Odnosno, odgovor na pitanje hoće li se sezona nastaviti, ili će se definitivno prekinuti. Prema neslužbenim informacijama, male su šanse da se opet zakotrlja lopta na drugoligaškim travnjacima.

To više što se u međuvremenu pojavilo pismo koje su drugoligaši uputili HNS-u, u kojem među ostalim, traže prekid prvenstva. Pismo su podržali svi klubovi 2.HNL, pa tako i Šibenik, premda predsjednik uprave ‘narančastih’ Jure Zoričić kaže kako su oni zalažu za nastavak lige.

– Mi smo i dalje za to da se igra, jer želimo sportskim putem izboriti 1.HNL. Istina je da smo podržali ovaj apel drugoligaša, ali prije svega u onom dijelu koji se tiče financijske pomoći klubovima, jer pitanje je koliko bi njih uopće mogli nastaviti prvenstvo. Htjeli smo biti kolegijalni i ne iskakati od većine klubova – objašnjava Zoričić.

Prema njegovim riječima, želja Šibenika za plasmanom u elitni rang, na ovaj ili onaj način, nije upitna:

– Mislim da ispunjavamo sve uvjete za to, ne samo sportske. Stabilizirali smo financije, učinili ogromne napore glede infrastrukture i vjerujem da smo na dobrom putu da dobijemo prvoligašku licencu. Legalisti smo, poštovat ćemo svaku odluku HNS-a, ali bila bi tragedija da nam se zatvore vrata 1.HNL – govori Zoričić.

Prema neslužbenim informacijama, u kancelarijama HNS-a se razmišlja o dva scenarija, a oba idu u prilog Šibenikove promocije u 1.HNL. U prvoj varijanti, po kojoj ne bi bila nastavljena ni Prva ni Druga liga, 1.HNL bi se u idućoj sezoni proširila na 12 klubova.

Drugim riječima, iz 1. HNL nitko ne bi ispao, a u nju bi ušli Šibenik i Orijent. U drugoj verziji, 1.HNL bi se okončala, a 2.HNL bi se prekinula. Prema toj opciji, plasman u 2.HNL bi se ‘zamrznuo’, pa bi tako Šibenik automatski postao prvak i budući prvoligaš, dok bi Orijent morao u kvalifikacije s pretposljednjim iz 1.HNL. Dakle, u oba slučaja bi se na Šubićevcu otvarao šampanjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 20:09