StoryEditorOCM
Domaći nogometples milijuna

Stigla službena ponuda, ali ništa od posla. Osijek odbio sedam milijuna eura za svoju zvijezdu

Piše gradimir đukarić/SN
24. svibnja 2024. - 19:22

U Opus Arenu stigla je ponuda od sedam milijuna eura za Antona Matkovića! I odbijena je. Iako je to iznos koji bi izjednačio rekordnu prodaju u klupskoj povijesti.

Bolja potvrda za koliko su se promijenila shvaćanja o klupskom smjeru zapravo i ne treba. U nekim drugim vremenima u Osijeku bi se sigurno postupilo drugačije. Vjerojatno bi se i iznos od pet milijuna s kojim je prije nekoliko dana došao jedan, navodno engleski, klub objeručke i sa širokim osmijehom prihvatio, ali Jose Boto donio je novi način razmišljanja pa ni dva milijuna eura jača ponuda koja je uslijedila nekoliko dana kasnije nije promijenila stav Osječana.

Još za vrijeme zimskih priprema bilo nam je jasno kako se na Matkovića gleda drugim očima, kako mu se sprema teren da na proljeće dođe njegov trenutak. Isprva se o njemu razmišljalo isključivo kao o krilnom napadaču s obzirom na formaciju koju je tadašnji trener Bijelo-plavih Zoran Zekić forsirao, no promjenom sustava igre i odlukom da se igra s dvojicom napadača, Matković je pokazao svoj puni potencijal, pišu Sportske novosti.

U tandemu s Ramonom Mierezom postao je prava napast za protivničke obrane i hit-igrač HNL-a. Sezonu je na koncu zaključio s pet golova, a, zanimljivo, zabio je svim momčadima koje su na ljestvici plasirane bolje od Osijeka, ali i Lokomotivi s kojom su se Bijelo-plavi "tukli" za europsku poziciju. Dinamu je zatresao mrežu još jesenas, a onda je "stradao" i Hajduk, pa je dva gola spremio u mrežu Lokomotive u utakmici koja je zapravo odlučivala o četvrtom mjestu, a prošlog vikenda zabio je gol i Rijeci s kojim je zapečaćena i pobjeda Bijelo-plavih, ali i plasman u Europu. Potvrda da je mladi napadač budućnost kluba bio je i čin kada mu je prije nekoliko mjeseci u prijateljskoj utakmici uručena kapetanska traka.

Matković, koji je inače tek nedavno napunio 18 godina, krupnim koracima, naočigled iz utakmice u utakmicu, napreduje, o njemu se priča i piše u Italiji i Engleskoj, ali još mu nije vrijeme za taj iskorak. I mladi nogometaš i njegovi zastupnici svjesni su kako mu je u ovom trenutku u Osijeku najbolje, kako je Opus Arena sredina u kojoj se njegov razvoj ne koči nego štoviše i potiče, a otuda i pregovori oko produženja ugovora. Ako se bude nastavio razvijati kako se i do sada razvijao, a uz podršku kakvu ima i od kluba i od suigrača, nema razloga da ne bude tako, u ljeto 2025. u Opus Arenu stizat će i puno izdašnije ponude. A Matković će tada, godinu dana stariji i s godinu dana više seniorskog nogometa u nogama, biti puno spremniji da "zagrize" nešto više u karijeri.

Iz te perspektive njegovog razvoja bitna je još jedna stavka - ostanak Ramona Miereza barem još jednu sezonu. Argentinac je Matkovića kapetanski uzeo pod svoje, doživljava ga maltene kao člana obitelji. Pisali smo kako je nedavno Mierez proslavio svoj 27. rođendan, a u tom intimnom obiteljskom okruženju našlo se mjesta i za Matkovića. Inače, mladi napadač prije nekoliko tjedana je kazao kako Miereza doživljava kao uzora. El Toro i El Nino slažu se i na terenu i izvan njega, povukli su na koncu Osijek prema mjestu koje vodi u Europu, ali i najavili potencijalno velike stvari za iduću sezonu. S jedne strane, ostanak Miereza prioritet je i zbog njegovog doprinosa, ali i utjecaja kojeg ima na Matkovićev razvoj. S druge strane bolji poklon navijačima Bijelo-plavih od produžetka ugovora najboljem strijelcu lige, igraču kojeg je Kohorta treći puta u posljednje četiri sezone proglasila za najboljeg nogometaša Osijeka, u ovom trenutku ne možemo zamisliti.

image
Josip Bandić/Cropix

Inače rekordni izlazni Osijekov transfer zasad je onaj Mirka Marića u Monzu koji je s ekstra bonusom prošlog ljeta narastao na sedam milijuna eura. Naime, prilikom prodaje u ugovor je uglavljena i klauzula po kojoj će Monza na račun Osijeka uplatiti dodatnih milijun eura u slučaju plasmana u Serie A što se i dogodilo s koncem prošle sezone. Na transferu Diona Drene Belje Osijek je, pak, uprihodio tri milijuna eura fiksno iako je navodno ta prodaja s dodatnim bonusima ugrađenima u transfer još prije godinu dana narasla na pet milijuna.

Izlazni transferi stavljeni su "na led", u Opus Areni zauzeli su čvrst stav kako nema prodaje onih igrača koji bi trebali biti kičma momčadi za iduću sezonu. To vrijedi i za dvojac Mierez i Nejašmić koji ulazi u posljednju godinu ugovora. Osim, naravno, u slučaju ponuda koje je jednostavno nemoguće odbiti. S obzirom da se nije ni trepnulo na ponude za Matkovića, jasno je koliko su u Osijeku visoko podigli letvicu u potencijalnim pregovorima oko svojih ključnih igrača.U međuvremenu zanimljivo je i gledati kako u Osijeku razmišljaju o ulaznima.

Osiguran je Marko Soldo, pregovara se oko Luke Jelenića, a za oko sportskom direktoru Bijelo-plavih zapali su Nikola Čavlina i Marin Šotiček. Za tandem iz Lokomotive ne možemo napisati ni kako su blizu niti kako su daleko od Opus Arene, odnosno koliko je ozbiljna ili konkretnija ta priča. Možemo tek konstatirati da postoji interes i da bi ih Bijelo-plavi rado vidjeli u svojim redovima. A koliko je to realno i hoće li se to i dogoditi, ovisit će o puno detalja, između ostalog i o Botovoj pregovaračkoj umješnosti, ali i iznosu koji mu je osiguran za transfere. U igri je, kako doznajemo, i jedan veznjak, stranac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 07:50