StoryEditor
Domaći nogometAktivira se ‘Plan C‘

Stav većine prvoligaša da se početak odgodi za lipanj: niz je problema, od neadekvatne pripreme igrača do organizacije i provedbe testiranja

4. svibnja 2020. - 14:37
Paun Paunović/Hanza media

Pandemija uslijed koronavirusa samo je naglasila svekoliku razjedinjenost Europe. U svim društvenim segmentima. Uključujući i nogomet.

Zanimljivo, prvi je reagirao Bruxelles. Ali ne kao središte Europske Unije već kao centar belgijskog nogometa. Prvotno je nogometni Bruxelles poništio aktualnu sezonu Jupiler lige da bi naknadno istu odluku stornirao. Francuzi su (nakon upliva politike) prekinuli nogometno prvenstvo. Nizozemci su nadomak tomu... S druge su strane nogometni neimari koji smatraju kako se aktualnoj pošasti treba oduprijeti normalizacijom stanja. Nijemci već tjednima odgađaju početak Bundeslige

Španjolci također pokušavaju reanimirati svoju ligu. Englezi se hrabre jenjavanjem epidemiološke kataklizme. U nekim su zemljama međutim već određeni konkretni datumi nastavka sezone: Češka (25. svibnja), Poljska (29. svibnja), Portugal (30. svibnja), Švicarska (8. lipnja)...

Gdje je Hrvatska u toj priči? Ponedjeljak, 4. svibnja, krajnji je rok HNS-u glede objave nastavka prvenstva u Prvoj HNL, predviđen za 30. svibnja. Posljednji vikend u svibnju termin je za aktivaciju tzv. plana B, odnosno druge (od tri) predložene opcije kalendara za nastavak natjecanja u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Danas je međutim sasvim izvjesno da se Prva HNL 30. svibnja – neće nastaviti! Takav je stav većine prvoligaša, ali i članova Izvršnog odbora HNS-a, tijela koje neposredno odlučuje o hrvatskom nogometu.

Zašto su klubovi za novu odgodu? Očigledno, mnogo je detalja koji izravno utječu na takvu odluku. Osim zdravstvenog aspekta (neposredne ugroze od virusa), nisu do kraja razrađeni niti svi segmenti organizacijskog pristupa natjecanju, odnosno svakoj utakmici pojedinačno. Veliki je problem i priprema momčadi za natjecanje. Objektivno, način na koji se igrači trenutačno pripremaju (u skupinama, bez fizičkog kontakta) sasvim je neadekvatan za iskušenja koja im donose utakmice. Momčadima su potrebna 3-4 tjedna pripremnog ciklusa a bez dodatnog ‘’popuštanja mjera’’ Stožera civilne zaštite, to je neizvedivo do konca svibnja.

Preporuka je Zdravstvene komisije HNS-a da se svi akteri do početka nastavka natjecanja testiraju barem – tri puta. A tu se ne radi samo o igračima (na terenu i klupi) te članovima stručnih stožera nego i službenima osobama (suci, VAR soba, delegati, kontrolori...), kao i ljudima zaduženima za neposrednu organizaciju nogometnog susreta. Neka liječnička razmišljanja međutim sugeriraju i provedbu testiranja prije svake utakmice.

Ako uzmemo u obzir, odnosno kalkulaciju, da test košta 750 kuna, sredstva za organizaciju svakog ogleda do konca prvenstva nisu toliko beznačajna. Posebice u kontekstu HNL-a, natjecanja u kojemu su sudionici živjeli s egzistencijalnim problemima i prije pojave koronavirusa. Postoje stoga (legitimni!?) zahtjevi da troškove testiranja snosi HNS, koji bi od UEFA-e trebao dobiti oko 500.000 eura ‘’prve pomoći’’. Ali, uz nabrojane probleme (subjektivne i objektivne) vezane za organizaciju natjecanja u preostalih deset kola Prve HNL (te polufinale i finale Kupa), prisutni su i partikularni interesi.

Neki su klubovi (poput Dinama i Rijeke, primjerice) u dosadašnjem tijeku natjecanja ostvarili pozicije koje im jamče komfornu situaciju (plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka) i na spomenutim adresama neće bezuvjetno inzistirati na neizvjesnom nastavku natjecanja. S druge strane postoje klubovi kojima ne odgovara status quo (Hajduk, Osijek, Inter i Varaždin). Potonjima trenutačna situacija, uključujući i vremenski cajtnot, nisu skloni saveznici. Njima još preostaje nada u realizaciju plana C, odnosno mogućnost nastavka natjecanja 13. lipnja. Za navedenu opciju HNS bi se trebao očitovati najkasnije do 18. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 12:42