StoryEditor
Domaći nogometnovi početak

Split je baza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo: Hrvatska bi na Poljudu mogla dočekati Srbiju

26. studenog 2020. - 23:06
Vladimir Dugandžić/Cropix

Poljud će biti centralna baza reprezentacije iduće godine u kvalifikacijama za SP. Međutim, još se ne zna s kime će i kada Hrvatska igrati u Splitu, barem do ždrijeba „kvala” 7. prosinca.

Nakon što je izbornik Zlatko Dalić poručio da se vidimo u Splitu u ožujku, to je prisnažio i prvi čovjek HNS-a Davor Šuker. Prethodno se već neko vrijeme povlačilo pitanje neadekvatnosti Maksimira oštećenog potresom za daljnje odigravanje susreta reprezentacije. Jasno je bilo da će prvi pick biti Poljud,. Osijekov novi stadion na Pampasu se pak još gradi. Tu je još i Rujevica... Međutim, za najveće utakmice adekvatan je ostao samo Poljud, mada još nema naznaka kada će se gledatelji i u kolikom broju vratiti na stadione.

Godinama se Poljud izbjegavao, iz ovih ili onih razloga, o tome bismo mogli ispisati cijeli jedan broj našeg lista. Sada bi odjednom trebao postati centralna baza. Reprezentacija ne smije biti kolateralna žrtva zbog grijeha pojedinaca, možda i cijelog vrha nogometnog sustava. Ovo je šansa Splita, ulaganje u budućnost, jer vratit će se publika na stadione prije ili kasnije. Trebat će vremena da se Maksimir izgradi ili obnovi, da se završi Osijekov novi dom koji kapacitetom neće biti dostatan za najveće utakmice. Međutim, ne smije se opet u sve ovo uči nedovoljno oprezno i ponovno ispasti izigran (ne svojom krivnjom), kao već više puta razne Hajdukove vodeće garniture.

Imena reprezentacija koje bi trebale u kvalifikacijama za SP igrati u Splitu trebali bismo dobiti poslije ždrijeba kvalifikacijskih skupina. Reprezentacije su u ždrijebu podijeljene u šest jakosnih skupina, potova. Sutra će na osnovu novog ovomjesečnog FIFA-inog rankinga reprezentacija biti određeni svi potovi, ali sve se već zna. Hrvatska će sigurno biti u prvom potu što znači da za protivnika neće dobiti nikog od deset (s Hrvatskom) najjačih europskih reprezentacija. Iz drugog pota mogu u Split doći Poljska s Lewandowskim ili Srbija, iz trećeg Norveška s čudesnim Haalandom, iz četvrtog susjedna BiH...

Kvalifikacije će se održati od ožujku do studenoga iduće godine, dok će se play off igrati u ožujku 2022. godine. Ukupno će 13 europskih reprezentacija izboriti SP. Na ždrijebu u Zürichu momčadi će biti podijeljene u pet skupina sa šest reprezentacija te pet skupina s pet reprezentacija (u četiri od njih bit će sudionici završnice Lige nacija).

Deset pobjednika skupina direktno će se plasirati u Katar, a za preostala tri mjesta borit će se deset drugoplasiranih te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu bile među prve dvije reprezentacije u svojoj kvalifikacijskoj skupini. U play offu će tih 12 reprezentacija biti podijeljeno u tri skupine po četiri, a igrat će se polufinala i finale koji će dati još tri sudionika SP-a. Kako je kalendar zgusnut zbog koronavirusa, u prva dva termina u ožujku i studenom igrat će se po tri susreta kvalifikacija u istom „prozoru”. Ako si dvaput domaćin tada je zgodnije igrati na istom stadionu (npr. u Poljudu), pogotovo jer su zbog covida-19 putovanja sve kompliciranija, a vremena između susreta ima jako malo.

Jakosne skupine ždrijeba

1. pot: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Nizozemska

2. pot: Švicarska, Poljska, Švedska, Wales, Austrija, Ukrajina, Turska, Srbija, Slovačka, Rumunjska

3. pot: Rusija, Republika Irska, Norveška, Mađarska, Češka, Škotska, Island, Sjeverna Irska, Finska, Grčka

4. pot: BiH, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Gruzija, Luksemburg

5. pot: Armenija, Cipar, Farski Otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora

6. pot: Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 10:55