StoryEditor
Domaći nogometu izolaciji

Splićani s druge strane Jadrana javljaju: Mislili smo ostat par dana u izolaciji, ali smo stigli iz Valencije i sve se promijenilo

17. ožujka 2020. - 21:13
AFP/Pool UEFA

Tek se navikavamo na život s koronavirusom i glavno je pitanje koliko će sve ovo trajati? Do početka travnja? Još puno duže?

Sve su to pitanja bez odgovora, tek smo jedan dan u Hrvatskoj službeno u trećoj fazi „uzbune”, a već nam je puna kapa. Psihoze.

Doduše, u Italiji izolacija traje već neko vrijeme, ljudi „pucaju po šavovima” i pjevaju s balkona, kod nas se stanje pomalo tek zahuktava i gledamo vijesti kao da je rat, ali smo već pljeskali s prozora točno u podne.

Italija je već – stara vijest, ali zanimljivo je pratit kako naši žive u tom „totalnom okruženju” od virusa.

Na sjevernom dijelu Čizme su i Mario Pašalić, odličan prvotimac Atalante, te Ivan Jurić, uspješan trener Hellas Verone. U obruču su...

Ivan Jurić je posebna pegula, jer za osmi mart, za Dan žena igrao protiv Sampdorije u Genovi. Izgubili su, ali to ne mijenja sliku o sjajnoj sezoni koja je naprasno prekinuta.

Ono najteže je stiglo nedugo zatim – gotovo pola momčadi Sampdorije je zaraženo, pokazalo se da su njihovi „tamponi” kako zovu testove – pozitivni.

Gabbiadini je povukao seriju u koju su upala još nekolicina, s njima i klupski liječnik. Pola momčadi s koronom.

Odmah je Verona dobila „befel” – u kućnu izolaciju.

Jurić nam se kratko javio:

- Evo me doma.

Ne izlazite?

- Ne, nipošto! Inače je sve ok, samo što sve do sljedeće nedjelje ne mogu vani.

Kućna izolacija. Vrijeme za obitelj. Vodi se računa o karanteni od 14 dana. Dakle, dva tjedna, Jurić je odradio tjedna kod kuće.

Verona ne pati toliko kao Bergamo, a tamo je Atalantu dodatno zabrinula informacija kako su se zaraženi pojavili u – Valenciji. Prvi među „šišmišima” argentinski stoper Ezequiel Garay, pa onda još njih nekoliko.

Mario Pašalić javio nam se iz izolacije:

- Od srijede smo u karanteni zbog same situacije u Bergamu, našem gradu koji je zajedno sa cijelom pokrajinom Lombardijom najviše pogođen. Mislili smo ostat par dana u izolaciji. Međutim, kad su se pojavile informacije da su igrači Valencije zaraženi, a mi smo taman igrali s njima (pamtite pobjede 4:3 Atalante na Mestalli prošlog tjedna, op. a.) onda nam je karantena dekretom produžena. Sve do početka ili čak sredine idućeg tjedna – javio nam se Pašalić iz dubine kontaminiranog područja.

Ima li kod vas u momčadi zaraženih?

- Ne.

Srećom. Stoj doma, parola je na snazi. I ne izlazi.

Prvi Talijan od nogometaša koji je bio i jest zaražen stoper je Juventusa i reprezentacije Daniele Rugani. On provodi dane u – osami, u samici. U hotelu u klupskom kampu Juventusa sam je u sobi, beskrajno osamljen opisao je svoje dane. Ništa mu nije, odnosno nema više simptome, ni fibru, ni kašalj, ne treba uzimati lijekove, ali ni makac iz zatvorene sobe.

Gurnu mu hranu, dođu po tacnu. Bez dodira i kontakta. Krati vrijeme društvenim mrežama, priča na video s bližnjima i – dosađuje se. Pogleda televiziju. Smije jedino otvoriti prozor i udahnuti zrak punim plućima. U početku je imao fibricu zbog čega se podvrgao testu, nakon toga – ništa. Da kucnemo o drvo. Ali čeka hoće li koronavirus buknuti grebanjem grla, suhim kašljem i visokom temperaturom. Iščekuje.

Kad prođe 14 dana, a prolazi već sedmica, onda će se podvrgnuti novom testu. Kad mu triput zaredom test bude negativan, značit će da je izliječen, pustit će ga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 02:09