Domaći nogometpotencijalni dvoboj

Škoti već sada 'pušu i na hladno': Hrvat i Srbi u Glasgowu? To je tisuću puta gore nego Old Firm

Piše R.R.

Jedan od najvećih svjetskih derbija Old Firm susret između Rangersa i Celtica u svim se anketama svrstava među najzahtjevnije po pitanju organizacije. Sudar dva kluba iz Glasgowa ne nosi samo sportske tenzije, već i one vezane za religiju, dvoboj između katolika i protestanata. I stoljetna "zla krv".

Međutim Škoti tvrde da je to "dječji vrtić" s obzirom što bi se moglo dogoditi. Naime ako Srbija izbori plasman na Europsko prvenstvo onda bi bila u skupini s Engleskom, Hrvatskom i Češkom, odnosno 23. lipnja bi na Hampden Parku igrali Hrvatska – Srbija. Škoti taj dvoboj gledaju kroz prizmu navijača, ali i događanja posljednja tri desetljeće među susjedima na Balkanu.

- Hrvati i Srbi se mrze, ne igraju često međusobno i na to bi moglo biti potencijalno veliki sigurnosni problem ako se dogodi dvoboj na Hampden parku. Osim toga i termin je večernji što bi značilo cijeli dan probleme po ulicama Glasgowa. Osim toga huligani su i dobro organizirani, ne plaše se niti sukoba s policijom – pišu u škotskim novinama.

- Napravit ćemo detaljan plan osiguranja ako dođe do tog susreta – umiruje načelnik policije u Glasgowu Bernard Higgins koji je uvjeren da imaju dovoljno znanja i iskustva kako bi spriječili potencijalne nerede.

No dug je put do ovog dvoboja, Srbija da bi izborila mjesto na Euru prvo mora 23. ožujka slaviti u Poslu protiv Norveške, a potom u Beogradu i protiv pobjednika dvoboja Škotska – Izrael. No Škoti već sada pušu i na hladno.

Da bi došlo do sudara Srbije i Hrvatske, "Orlovi" moraju 23. marta u Oslu da pobed Norvešku, a zatim nekoliko dana kasnije u Beogradu Škotsku ili Izrael.

#SRBIJA#HRVATSKA#EURO 2020