StoryEditorOCM
Domaći nogometdobro su prošli

Rijeka preokretom do boda protiv desetorice Puljana, gol za poravnanje zabili su duboko u sudačkoj nadoknadi

Piše Hina
6. svibnja 2023. - 21:24

Nogometaši Istre 1961 bili su na pragu svoje druge prvenstvene pobjede u povijesti njihovih gostovanja u Rijeci, ali je domaća momčad uspjela u sučevom dodatku doći do preokreta, postići pogodak za 2-2 i spasiti bod nakon što su Puljani nakon 50 minuta vodili sa 2-0.

Puljani su poveli u 31. minuti, a strijelac je bio Advan Kadušić. U 50. minuti Monsef Bakrar je udvostručio prednost pulske momčadi. Rijeka je smanjila zaostatak u 73. minuti, kad je Matija Frigan bio precizan izvođač kaznenog udarca. Gol za konačnih 2-2 postigao je Prince Ampem u sedmoj minuti sučevog dodatka. Istra 1961 je od 37. minute bila s igračem manje, jer je kapetan gostiju Einar Galilea tada isključen zaradivši dva žuta kartona.

U prvoj utakmici subotnjeg programa 33. kola Hrvatske nogometne lige Gorica i Slaven Belupo su na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici odigrali dvoboj bez pogodaka.

Gorica je sa 29 bodova na devetom mjestu i ima dva boda prednosti pred Šibenikom koji je na začelju. Slaven Belupo je s 41 bodom na sedmoj poziciji.

Vodeći Dinamo je sa 71 bodom već osigurao novi naslov prvaka Hrvatske, jer drugoplasirani Hajduk zaostaje 12 bodova. Rijeka je na trećem mjestu sa 48 bodova, a tri manje ima Osijek na četvrtoj poziciji. Istra 1961 probila se na peto mjesto sa 42 boda, koliko ih ima i šestoplasirani Varaždin.

Prema očekivanjima, momčad koju vodi Španjolac Gonzalo Garcia došla je na Rujevicu aktivno se braniti i čekati priliku u kontranapadima ili pogreške domaće obrane. I tako su Puljani postigli oba pogotka.

U 31. minuti Advan Kadušić nije odustajao ni kad se činilo da je riječka obrana uspjela na crti kaznenog prostora zaustaviti napad Puljana. No, Vukčevićeva povratna lopta prema vrataru Nediljku Labroviću nije bila dovoljno snažna. Riječki kapetan je pokušao ispucati loptu, ali je Kadušić ušao u klizeći start i sretno došao do svog prvog pogotka u HNL-u. Naime, lopta ga je prvo pogodila od desne noge, odbila se u lijevu, a od nje u mrežu.

Šest minuta poslije gosti su ostali s desetoricom igrača na terenu. Frigan se uspio ubaciti ispred Galilee, koji je od 17. minute igrao opterećen žutim kartonom. Došlo je do kontakta nakon kojeg je napadač Rijeke završio na travnjaku, a sudac Pajač bez zadrške pokazao novi žuti karton španjolskom stoperu i poslao ga u svlačionicu.

Rijeka do kraja poluvremena nije uspjela iskoristiti brojčanu prednost, ali je bilo za očekivati da će to učiniti u nastavku. Međutim, već u petoj minuti drugog dijela momčad Sergeja Jakirovića doživjela je novi šok i upala u zaostatak od dva pogotka.

Monsef Bakrar je u kontranapadu prošao između nekolicine domaćih nogometaša, došao do ruba kaznenog prostora, a onda poslao loptu ulijevo prema Kadušiću i odmah krenuo utrčavati prema vratima. Suigrač je osjetio njegovu namjeru i odličnim dodavanjem doveo Alžirca "oči u oči" s Labrovićem. Bakrar je bio nepogrešiv, poslao loptu u bliži donji kut za 2-0.

Nakon toga je Rijeka krenula po preokret, stvarala prilike, ali imala je Istra 1961 još jednog spremnog junaka, vratara Lovru Majkića. Branio je pokušaje Selahija (53), Obregona (59), Frigana (61) i Ampema (66).

No, u 70. minuti je Marešić sružio Obregona u pulskom kaznenom prostoru i Pajač je bez zadrške dosudio kazneni udarac. Frigan je preuzeo ulogu izvođača. Najbolji strijelac Rijeke je odlučio pucati visoko u desnu stranu Istrinog gola, Majkić je pročitao udarac, ali je u njemu bilo previše snage i preciznosti da bi pulski vratar to uspio obraniti.

Zbog mnogih prekida, sudac Pajač je pokazao osam minuta dodatka na osnovnih 90, što je u konačnici bilo dovoljno Riječanima da se spase poraza. U sedmoj minuti dodanog vremena Prince Ampem se najbolje snašao na petercu ispred Majkića, primio loptu nakon ubačaja s lijeve strane i zakucao u mrežu, što ni čudotvorni Majkić nije mogao spriječiti.

Utakmicu na Rujevici pred više od 6000 gledatelja sudio je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline.

image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:59