StoryEditor

Reprezentativci Budimir i Kramarić pozitivni na koronavirus. Kovačić suigrače častio večerom, ali obojica nisu bila tamo

Piše Dražen Antolić/SN
16. listopada 2020. - 17:22
Damir Krajač/Cropix

Prvo je Osasuna objavila da Ante Budimir ima pozitivan test na Covid-19, a zatim i Hoffenheim za dvojicu svojih igrača od kojih je jedan Andrej Kramarić, pišu Sportske novosti

Dvojica Vatrenih vratili su se zaraženi u klub, prema tim prvim nalazima, a sad postoji strah se ne dogodi pozitivan test sljedećih dana još kod koga. Kramarić tako neće moći igrati za Hoffenheim u subotnjem dvoboju s Borussijom Dortmund, što se s velikom pozornošću očekivali. Osim njega pozitivni su i Kaderbabek i Adamspiše njemački portal.

Poziv u petak ujutro u devet sati iznenadio je Antu Budimira. Iz njegovog novog kluba Osasune javili su mu da je pozitivna na Covid-19. Test su napravili u četvrtak kad se prvi put pojavio u Pamploni kao igrač Osasune.

- Nikad nisam imao više poziva novinara nego danas, Covid-19 je jači nego kad debitiraš za reprezentaciju. Ni onda me nisu toliko zvali - šali se Ante i objašnjava:

- Spremao sam se u petak ujutro na test koji radi cijela ekipa i koji je meritoran za nedjelju utakmicu. Trebao sam ga napraviti u deset sati. Na putu do trening centra su me zvali da sam imao pozitivan test. Otišao sam odraditi i taj drugi test i vratio se odmah u hotelu. Čekam rezultat tog drugog testa, kazali su mi da će biti večeras ili u subotu ujutro. Tada ću znati što dalje.

Začudio se iz više razloga, iako je svjestan je ovih dana lakše nego ikad biti pozitivan.

- Napravio sam tijekom listopada četiri testa. Svi su bili negativni. U tri različite države. Prvo na Mallorci u Španjolskoj, potom u Švicarskoj i zatim dva u Hrvatsku. Nakon drugog testa ima ću više informacija, prije svega me zanima hoće li se potvrditi taj pozitivan nalaz. Temperaturu mjerim svakih nekoliko sati, nemam je. Svi me pitaju kako se osjeća, pa dobro se osjeća, ali ne nazovu te svaki dan i kažu - imaš Covid! Ne osjećam se kao onaj dan kad sam debitirao protiv Švicarske, kad su me nazvali iz kluba i rekli - hej, super, vidjeli smo te! Da, ne osjećam se kao te srijede u St. Gallenu, ali nemam nikakvih simptoma. S te strane - sve pet!

Imate li ikakvu ideju gdje ste se mogli zaraziti?

- Nikakvu ideju nemam. Kažu mi da se prisjetim gdje sam bio dva tjedna unatrag. Prvih pet dana na Mallorci, gdje sam bio negativan, potom u reprezentaciji. Teško mi je biti pametan i išta reći. Mogao sam za inficirati svugdje, a i nigdje.

Nakon utakmice s Francuskom bila je večera na kojoj je Mateo Kovačić častio što je dobio sina. Jeste li bili na toj večeri?

- Nisam bio. Imao sam let natrag u četvrtak. Danas sam trebao imati predstavljanje u Osasuni i prvi trening. U novom sam gradu, selim se… Sa stadiona sam se vratio u hotel i izravno otišao kući. U četvrtak sam otišao na aerodrom, u Španjolsku sam letio privatnim letom, tako da sam izbjegao i komercijalne zrakoplove. Svuda sam nosio masku, osim na terenu. Pitam se gdje sam se mogao zaraziti. Jako me zanima kakav će biti ovaj drugi nalaz.

To vam je pokvarilo doživljalj prvog nastupa za reprezentaciju?

- Ne može mi ništa pokvariti debi. Ovo treba odraditi junački, nije kraj svijeta. Nemam nikakve posljedice, mnogi ljudi su rizičniji.

Budući da dosad znamo da se pozitivni vi i Kramarić, jeste li se nešto posebno družili s njim?

- Ne. Nisam s njim bio u posebnom kontaktu, nismo sjedili jedan do drugoga. Nisam imao nikakva druženja po sobama. Samo uobičajeno kao i sa svima ostalima iz reprezentacije - kazao nam je Budimir

Dobra je vijest da ni Andrej Kramarić nije bio na zajedničkoj večeri, baš kao ni Budimir. Nadajmo se da na ovu listu neće tijekom sljedećih dana još netko od Vatrenih. Neki sa strepnjom čekaju nalaze jer pred njima su bitne utakmice. Sljedeći tjedan kreću europski klupski nastupi po skupinama. Tako i Dinamu koji je imao trojicu u reprezentaciji.

HNS: Ostali ne moraju u samoizolaciju

Liječnička služba hrvatske nogometne reprezentacije primila je na znanje informacije da su reprezentativci Ante Budimir i Andrej Kramarić bili pozitivni na testiranju za virus SARS-CoV-2 po dolasku u svoje klubove.

U ovom trenutku nemoguće je reći kada i gdje su zaraženi Kramarić i Budimir, no naglašavamo da su svi igrači i svi članovi stožera bili negativni na sva tri testiranja koje je reprezentacija imala tijekom prethodnog okupljanja, a koje je provodio službeni Uefin partner za testiranje, Synlab. Također, reprezentativci i stožer poštivali su sve propisane epidemiološke mjere. O situaciji su obaviješteni i klubovi naših reprezentativaca, kao i Francuski nogometni savez (FFF), a liječnička služba hrvatske reprezentacije je o pozitivnim testovima odmah obavijestila i nadležnu epidemiološku službu RH.

Nadležna epidemiološka služba procijenila je kako reprezentativni suigrači Kramarića i Budimira te članovi stožera nisu bili rizični kontakti te da nije potrebno propisati obveznu samoizolaciju bilo kojem članu reprezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 21:15