StoryEditorOCM
Domaći nogometpun je optimizma

Razgovarali smo sa Stipom Biukom uoči odlaska u Ameriku: ‘Nedostajat će mi dom, Split, Hajduk... Ali, spreman sam za nove izazove‘

3. siječnja 2023. - 07:11

Stipe Biuk (20) u gradu anđela, leti po planu putovanja jutros za Ameriku, ide u LA, u Los Angeles FC na realizaciju transfera teškog cca osam milijuna eura.

Transfer je to koji je sve iznenadio u predvečerje Nove godine, veliki talent Hajduka i nada hrvatskog nogometa prelazi na scenu MLS. Sasvim neočekivano.

U SAD je predstavljen s velikom pompom, o njemu govore kao o jednom od najboljih mladih igrača Europe, puno znači i što je bio u izboru Golden Boy torinskog Tuttosporta, te da je uvršten na popis najtalentiranijih igrača mlađih od 21 godine po izboru UEFA „40 For The Future”.

John Torrington, glavni direktor LAFC je kazao:

- Stipe je nevjerojatno talentiran igrač sa značajnim iskustvom za svoje godine koji je prepoznat kao jedan od najboljih mladih nogometaša u Europi. Uzbudljivo je poželjeti dobrodošlicu igraču njegove kvalitete, pedigrea i potencijala u LAFC. Uvjereni smo da će oduševiti naše navijače i pridonijeti uspjehu momčadi u godinama koje dolaze.

Biuk je potpisao do 2026. s opcijom produljenja. Jučer je stigao do Zagreba, prespavao, a onda leti preko bare, ide otkrit Ameriku. Rekao nam je:

- Stvarno lijepo pričaju o meni i žele mi dobrodošlicu, treba sve to opravdati, idem s velikom znatiželjom i odgovornosti, ali prije svega sretan što su ispred mene novi izazovi. Veseli me što idem u SAD, znam da su velika država, dobro uređena, uvjeti su jako dobri. I tamo je sigurno sve posebno.

Jeste li kad prije bili u Americi?

- Ne, nisam. Ovo mi je prvi put i zbog toga sam i posebno uzbuđen.

image
Tom Dubravec/Cropix

Da nije iskrsla Amerika, gdje ste se najčešće vidjeli u mislima transfera?

- Najradije sam se vidio u Njemačkoj, nekako mi je ta liga bila najbliža i želio sam tamo, ali kako je priča išla dalje s Los Angelesom, svidjelo mi se i drago mi je da je realizirana.

Što kaže tata Robert i braća Filip i Duje?

- Tati je isto u početku bilo čudno, ali što smo više pričali i saznavali o novoj destinaciji jednostavno nam se svidjelo. Svakim danom sve više što smo o tome pričali i pogledavali što i kako. Stvarno sve izgleda sjajno i neobično, svidjela nam se ideja o Americi. Jedini je problem što je malo daleko, ali, zapravo što to znači danas...

Hoće li i tata doći ubrzo? S kim idete?

- Doći će i tata kasnije, a sad će uz mene biti trener Darko Penić i bit će mi dosta lakše za početak da ne budem sam. Los Angeles sam ranije poznavao samo iz filmova i drago mi je da idem baš u takav grad, da sve razgledam i vidim jer sam čuo sve najbolje.

Sigurno ste pričali s vršnjakom Marinom Ljubičićem, on je u Austriji, vaš suigrač iz juniora pisao je poruke „jednog dana opet skupa”?

- Pričao sam s Ljubičićem, dakako, i njemu je bilo skroz čudno, ali je brzo rekao da će mi doći u posjetu kad mu bude pauza i da ćemo se družiti.

Niste odustali od igranja u Europi?

- Ha, ha, nisam, kad odradim koju dobru sezonu u Americi volio bih napravit transfer prema Europi, ali, daleko je sada o tome pričati, nisam još ni došao u Los Angeles, Treba se prvo tu dokazati.

image
Tom Dubravec/Cropix

Idete u daleki svijet od kuće, što će vam nedostajati?

- Nedostajat će mi kuća, moj dom, Split sigurno, prijatelji i druženja. I Hajduk, naravno. Ali, spreman sam za nove izazove.

Kakav je to osjećaj da idete tamo gdje će vam konkurencija biti Gareth Bale, a u obrani igra Giorgio Chiellni?

- Bale će mislim igrati napadača, češće je u samom špicu, nije na lijevom krilu. Tako da mi neće bit konkurencija. Ali je sve skupa poseban osjećaj...

Odlazite iz Hajduka, je li to prerano? Kakve dojmove nosite?

- Osvajanje kupa i doček na Rivi nešto je što ću pamtiti cijelog života i sretan sam što sam to doživio. To pamtim kao najsretniji trenutak, vrh doživljaja i emocije. Sjećat ću se dočeka na Rivi i želim da Hajduk što prije postane i prvak, to nam je stalno bilo na pameti, a ostavljam svoje suigrače u Poljudu da to i realiziraju. Ja sam bio kapetan na dvije posljednje utakmice i ne mogu vam opisati kakav je to osjećaj. To je nešto ekstra, dvije utakmice kad sam poveo momčad na centar s kapetanskom trakom ostaju mi uspomena za cijeli život.

Ne plašite se da ćete u Americi biti manje u fokusu izbornika, daleko od Europe?

- Ne, ne plašim se. Idem u dobru ligu, odličnu, dobra je za razvoj mladih igrača, ima jako puno utakmica i imat ću priliku pokazati se, tako da se ne plašim da ću biti, što se kaže, daleko od očiju.

Šta ćete prvo kupit od prve plaće, sebi, tati, braći?

- Ha, ha, pogledat ćemo sve, pa što god budu htjeli, dogovorit ćemo se lako – mladi Biuk pun je optimizma, ali i samopouzdanja za nove izazove.

Los Angeles, grad idealan da se ostvari američki san. Nogometni Hollywood...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:17