Domaći nogometgorak poraz

Prvih sat vremena Gračanova momčad sličila na San Marino

Piše Mladen Bariša
hrvatska_danska04-120619

Iluzija je potrajala svega osam minuta.

Do prve konkretne akcije francuske momčadi. Praktički, sve je bilo riješeno u dva poteza: ubačaj s desne strane (Reine-Adelaide) u šesnaesterac hrvatske reprezentacije ''pronašao'' je Dembelea. Centarfor ''tricolora'' nadskočio je našu obranu (Borevković) i svladao Posavca. 

Rano primljen pogodak dodatno je potencirao nemoć i deficit samopouzdanja hrvatske momčadi. Iritantna inferiornost samo je potvrdila slutnje kako su hrvatski nogometaši loše pripremljeni (natjecateljski, ali i psihički), kako za ovu utakmicu tako i za cijeli turnir. 

Igra hrvatske reprezentacije praktički se svodila na povremene individualne bljeskove. Poput akcije u 33. minuti kada se Vlašić efektno oslobodio suparničke pratnje i odlično proigrao Jakoliša. Hrvatski je napadač imao otvoren put prema francuskim vratima, no njegov je pokušaj završio – izvan okvira.  

Iako je od 8. minute hrvatska momčad živjela s rezultatskim deficitom, ništa se u taktičkim promišljanjima našeg stručnog stožera nije promijenilo. I nadalje smo čvrsto držali defenzivne pozicije (dvostruki blok), bez napadačkih stremljenja. Istovremeno, u našoj fikciji plasmana u drugi krug hrvatskoj je momčadi u ovom susretu ''igrala'' jedino pobjeda. A Gračanova momčad sat vremena praktički nije – prešla centar!? Neki je neupućeni namjernik vjerojatno pomislio kako u Serravalleu igra momčad San Marina. U hrvatskim dresovima... 

Tek je u posljednjih 20-ak minuta susreta (ulaskom Kulenovića i Brekala) hrvatska momčad na trenutke pokazivala natjecateljsku ambicioznost. Iz tog razdoblja (69. minuta) datira i najozbiljnija prilika hrvatske reprezentacije: Kulenović se u trku ''otarasio'' francuskog stopera (Upamecano), ali nije imao sreće. Njegov je snažan žut ''obranila'' – vratnica. 

S dva poraza u dva nastupa Hrvatska je izgubila sve izglede za polufinale Eura, kao i plasman na Olimpijske igre. No, prije polaska kući hrvatska reprezentacija ima obvezu još odigrati susret protiv Engleske (također bez ijednog boda).

U ponedjeljak, 24. lipnja...