StoryEditorOCM
Domaći nogometgoogleaj zvončac

Povijesna sramota Splita, turisti u čudu bauljaju: Gdje je utakmica?; Na kraju tuga, Splićani se hvataju za glavu

Piše Iva Majić
15. lipnja 2024. - 17:11

Rijetko što podiže nacionalni naboj kao što su to nogometna prvenstva. Euro je počelo, na tisuće Hrvata opkolilo je Berlin, a oni pak ostali koji nisu u Njemačkoj gledat će utakmice iz udobnosti svog doma, u najdražim kafićima, ili u centrima svojih gradova. E pa dobro, neće baš svi. To neće moći Splićani i svi oni koji se za vrijeme ovog velikog sportskog događaja nađu u gradu pod Marjanom.

Na Rivi nema televizija, nema „kockica”, nema Eura, ma nema... pasa! Protegnuli smo noge i očekivali barem malo euforije, a na poznatom mjestu u srcu Splita – tuga.

Tu i tamo po koji zalutali turist koji traži mjesto za gledanje utakmice. A nekoliko takvih smo i spasili pa ih uputili do Zvončaca gdje je postavljena fan zona. „Zbunjeni Modrić”, odnosno Robert iz Poljske u dresu hrvatskog kapetana odgovorio nam je kako ga je stanje u centru grada negativno iznenadilo.

image
Nikola Brboleža/Cropix

- Tražim mjesto za gledanje utakmice i bio sam siguran da ću ga naći u centru, ali ovo mi je jako čudno.

Nadalje smo našem bratu Slavenu objasnili o čemu se radi. Naime, grad Split donio je odluku da se na Rivi i Matejušci zabrani postavljanje televizora na terasama kafića radi očuvanja gradske jezgre. Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, o toj temi rekao je:

- Mislim da to ne bi trebao biti problem za neko Europsko prvenstvo. Svi znamo da je najbrojniji sportski događaj i klub koji se najviše prati u ovoj državi – Hajduk. Tako da ako za njega vrijede pravila, vrijede i za ostale... između ostalog rekao je Ivošević.

Iznenađen je ostao Robert kojem smo onda na Google Mapsima upisali Zvončac i uputili ga u pravom smjeru. I nije bio jedini.

Conor iz Irske bio je u dresu, kao i njegovi prijatelji. Također je ostao zatečen s manjkom euforije pa nam otkrio:

- Moramo priznati da smo očekivali navijače i veselje. Sinoć nismo mogli ni naći mjesto za gledanje utakmice. Došli smo na Rivu pa smo se morali „motati” kako bi našli kafić u kojem možemo gledati na otvorenom.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Spasili smo i „prijatelje” iz Irske pa i njima na karte utipkali „Zvončac” nakon čega su krenuli u pravom smjeru.

Nisu samo stranci bili iznenađeni-

- Ovo je takvo razočaranje! Došli smo iz Dubrovnika jer znamo kakva to atmosfera bude na Rivi i sada nemamo gdje gledati utakmicu Hrvatske. Katastrofa i tužno. Nije mi jasan motiv toga – rekao nam je Dubrovčanin koji je došao sa suprugom i sinom.

Nisu zadovoljni ni zaposlenici ugostiteljskih objekata:

- Zna se kako naš narod doživljava utakmice i navijanje. Kad je naša reprezentacija na terenu, to mi je kao da „moji iz kuće igraju”. Riva koja je srce Splita, trebala bi imati prostor gdje se gledaju utakmice Eura. Ovo je tužno... Gašenje jedne fine vatre u ljudima. Zbog čega je to tako, ne bih o tome, možda oni iz grada znaju nešto što je ne znam – kratko će jedan simpatičan konobar koji se večeras za vrijeme utakmice i neće baš naraditi.

Eto... toliko tuge, zbunjenosti, ljutnje na Rivi zbog „tamo nekog Eura”. 

image
Nikola Brboleža/Cropix

Stigli smo i do spltiske fan zone. Na Zvončacu je “tisuću Modrića, sve je u “kockicama”, mjesta je sve manje, dijele se rekviziti za navijanje, kupuju pića kako grla ne bi presušila… Ukratko, željno se iščekuje utakmica. Nema veze što ne može na Rivi, našlo se mjesta. Grinch je možda ukrao Božić, ali Ivošević neće Euro u Splitu.

image

Atmosfera na Zvončacu

Iva Majić/

Ima tu domaćih, ali naravno i stranaca, a većina njih je u dresu hrvatskog kapetana. Kao da su svi navijačku opremu kupovali na istom mjestu ili možda naručivali online pa željeli uštedjeti na dostavi. Kako god, potpuno drugačija slika nego ona na Rivi.

- Jel’ ima di za sist? - pitaju se oni koji još pristižu.

Morat će izdržati, jer mjesta još ima samo na podu ili za stajanje na nogama.

image

Atmosfera na Zvončacu

Iva Majić/

Pojavio se potom i izbornik Dena u dresu Španjolske.

- Koji vam je to dres? - upitali smo ga.

- Španjolske, orginalni, s Eura ‘96.  Star je 28 godina - kratko će legendarni Bernard Perić.

image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 19:56