StoryEditor
Domaći nogometglava u balunu

Pobjeda u Trnavi bila je spektakularna, a Baku povratak u realnost, u oscilacije u igri

Piše Zdravko Reić
12. rujna 2019. - 09:45

Dvije utakmice, dvije iste momčadi, također dvije različite predstave, opet pad: od oduševljenja do razočarenja. Šteta, baš neprocjenjiva, na sreću ne i nenadoknadiva. Ostaje utjeha da je sve još u rukama, odnosno nogama, možda treba kazati glavama izbornika Zlatka Dalića i njegovih izabranika.

Nije prvi put da protiv izrazitih autsajdera gubimo bod(ove), otežavamo sebi put kroz kvalifikacije, baš kao da se ne može bez drame. Lekcije se ponavljaju od Estonije (0:0, 2002. u Osijeku), Malte (1:1, 2005. u La Valletti), Gruzije (0:1, 2011. u Tbilisiju), Azerbajdžana (0:0, 2015. u Bakuu), Finske (1:1, 2017. u Rijeci), protiv autsajdera kiksamo. I drugim reprezentacijama događaju se takvi propusti, ali ne ovako u nizu kao našima...

Svi smo se zanijeli spektakularnom igrom u Trnavi, jer igrali su Luka Modrić i drugi stvarno za pamćenje, premda kad se sve skupa analizira, ipak je tu bio i jedan „touch“ sreće, (drugi gol Ivana Perišića u 47.). No, Baku je bio povratak u realnost, a to su oscilacije u igri. Za ovu igru protiv Azerbajdžana rijetko koji igrač je zaslužio pozitivnu ocjenu, a na primjer u Sportskim novostima potpuno negativan ispao je jedino Ante Rebić (5), zatim su četiri igrača Bartolec, Brekalo, Lovren i Brozović dobili pola ocjene više (5,5), dok su drugi, njih sedam ocijenjeni pozitivno. U „Jutarnjem“ Livaković i Modrić po 7, Vida, Brozović, Vlašić i Petković prolazne šestice, ostali su bili negativni.

I onda se javi Domagoj Vida poslije ovih 1:1, opet na majušnom stadion i terenu Baksell Areni kao i 2015., da nam protumači:

- Ne treba praviti dramu, mi uvijek idemo težim putem...

Kao, ispunjene su sada pretpostavke za prolaz na završni turnir. Pitanje je zašto i kako se to događa? Što se tiče ove utakmice, po razvoju je slična onoj u Budimpešti, tamo smo kao i u Bakuu, igrali novu, tri dana poslije prve, također smo poveli zarana 1:0 (Rebić u 13., Modrić u 11. iz 11 m), isto tako smo dominirali dvadesetak minuta, pola sata i onda stali, ugasili se. I protiv Mađara i protiv Azera tumačenje je da su igrači sami od sebe ušli u letargiju, zadovoljni ranim vodstvom otišli u sigurnost, samouvjereni upali u statičnost, pa izgubili bodove.

I tu je grijeh izbornika Zlatka Dalića i njegovih ljudi, stožera na klupi, koji su pokazali neodlučnost, rekao bih nesnalaženje da predosjete, predvide takav rasplet na terenu. Najprije bez obzira što je poslije onako impresivne igre i pobjede od 4:0 u gostima kod Slovaka kao normalno bilo da se protiv Azera pošalje isti sastav, premda je Dalić trebao učiniti neke promjene. On je pretpostavio, što izgleda logično, da mu se momčad napunila samopouzdanja, to je i pokazala u početnom dijelu utakmice u Bakuu, ali po svemu nije shvatio da je došlo i do psihološkog pražnjenja...

- Ovdje se ne može kazati da igrači nisu u stanju – komentirao je Ivan Pudar, razvoj događanja na terenu – odigrati punom snagom drugu utakmicu u tri dana, ali se moglo predvidjeti da emotivno neće biti u stanju izdržati, s jednakim intenzitetom. Vidjelo se da su se Azeri digli, pojačali pritisak, morala je doći reakcije s klupe.

Dalić je zakasnio s izmjenama, to je i priznao, ali ne toliko s  izvlačenjem Rebića u 86. (promijenio ga je i protiv Slovačke u 70.) koliko je zanemario činjenicu da nam je vezni red okopnio, da se na primjer nije moglo prepoznati Brozovića, da bočni igrači propuštaju (naročito Borna Barišić), da u napadu ne možemo zadržati loptu. I drugi su prije Dalića znali ostajati prikočeni na klupi, a tu je odgovornost njegovih asistenata, oni su pozvani da ga trgnu, upozore, ako treba i dreknu.

Izvanredno je u svojem komentaru za Jutarnji list trener Gorice Sergej Jakirović zaključio kako je „Nikola Jurčević, izbornik Azera dobro znao da mi ne možemo dvije utakmice odigrati na istoj razini“, pa je Jura to i najavio, jer „dobro poznaje naš mentalitet i momčad“.

U euforiji poslije pobjede nad Slovačkom čule su se najave, pomalo egzaltirane o smjeni generacija, kao evo možemo i bez ozlijeđenih, uvrijeđenih i onih koji nemaju statuse prvotimca u svojim klubovima. Ipak, tu je mudrost pokazao predsjednik HNS-a Davor Šuker, kada je najavio opstanak Ivana  Rakitića u kadru, što je prihvatio izbornik:

- Treba nam svaki igrač...

Ne treba se zavaravati, odnosno zalijetati, pa prebrzo otpisivati igrače, jer Dalić nema baš velikih mogućnosti. Ipak se tu radi o skučenom kadru da bi se prije roka odrekli, na primjer, Ivana Rakitića. Raketa je igračina, njegove poteškoće treba uvažiti, on u krajnjoj liniji zaslužuje takav popust. Čak bi u nekoj varijanti pledirao i za popustljivo stajalište prema Nikoli Kaliniću kad bi on u sebi prelomio pitanje svojeg ega, pa se oglasio, priznao da mu je žao zbog svojeg grijeha i logične anateme.

Od 23 iz Rusije, N.Kalinić se sam izuzeo, Subašić, Ćorluka i Mandžukić su se oprostili, Vrsaljko, Pivarić, Kovačić i Kramarić ozlijeđeni, Strinić u Milanu praktično bio na ledu i sad je slobodan igrač, Bradarić nedovoljno potvrđen u Cagliariju pa se u potrazi za minutažom vratio u Hajduk, kao i Pjaca u Fiorentini, Čaleta Car je izveo gaf s bijegom iz sastava u-21...Ali svi zaslužuju pozornost izbornika i eventualni poziv.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:34