StoryEditor
Domaći nogometkvalifikacije za sp

Obračun dvojice hajdukovaca na Poljudu: Livaja je forte Dalićevih nadanja, a Mlakar jedan od slovenskih aduta

7. rujna 2021. - 12:04

U prošlom je kolu pala Slovačka, tri bitna boda u gostima dala su krila Vatrenima. Danas je vrijeme da se to oplodi na Poljudu, da se Slovencima uzvrati za poraz na početku kvalifikacijskog ciklusa.

Utakmica se igra na Poljudu, a očekuje se i zanimljivi hajdučki duel na travnjaku. Hrvatskom se izborniku Zlatku Daliću sve više nameće Marko Livaja, nedvojbeno prvo ime splitskih “bijelih”, dok bi  se među izabranicima Matjaža Keka trebao naći Jan Mlakar, igrač koji se tek treba dokazati splitskoj publici u dresu voljenog im kluba.

No, danas će biti u drukčijim ulogama, u reprezentativnim dresovima, klupski kolege na “zaraćenim” stranama, pa “ko koga”.

Marko Livaja

Dvoboj Hrvatske i Slovenije ima tako taj hajdučki štih, sasvim, ako dodamo i to da je Zlatko Dalić nekoć Hajdukov junior i prvotimac, a za Matjaža Keka javna je tajna ne samo da je bio želja Hajduka da mu dođe za trenera prošle jeseni nego je i u mladosti, u Mariboru simpatizirao “bijele”, na stranu što je onda godinama bio trener Rijeke. Život i karijera odu svojim putem.

No, glavni duel na poljudskoj sceni moglo bi biti nadmetanje dvojice aktualnih Hajdukovih igrača. Marko Livaja bi trebao zauzeti svoje mjesto u napadu, nakon što je na gostovanjima u Moskvi i Bratislavi ulazio s klupe.

Trenutak je da Dalić zaigra na hajdučku kartu, u Poljudu, u tom svjetlu vidimo Livaju od prve minute, a logično bi bilo da bude i “produžena devetka”, da se iza njega okupe sve hajdukovci Vlašić, Pašalić i Perišić i u obrani dodamo Juranovića, to je pola Hajduka. U Poljudu. Baš zgodno.

Uglavnom, Livaja je forte Dalićevih nadanja i možda ga je baš djelomice štedio na gostovanjima e da ga sad stisne do kraja i iscijedi iz Livaje ono najbolje što ima. I što mu je neophodno. Emociju i talenat. Za tri boda protiv Slovenije. Koja bi nas lansirala prema Kataru... 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Jan Mlakar

S druge strane Livaje, u napadu Slovenije mogao bi se naći Jan Mlakar, napadač Hajduka. Pisali smo nedavno kako su Livaja i Mlakar u napadačkim akcijama Hajduka baš kliknuli i da se sve bolje razumiju kao paker i realizator, na radost trenera Jensa Gustafssona.

E, to sad s aspekta Hrvatske ne bismo voljeli, to da se Mlakar na svom domaćem terenu u Poljudu – razigra.

U Ljubljani recimo nekidan baš protiv Slovačke, Mlakar nije bio naročito istaknut, kako je napisao kolega iz Dela Jernej Suhadolnik, najviše ocjene za Stojanovića, Iličića i Šeška, a najmanja  za Mlakara! No, Kek bi mogao posegnuti opet za Mlakarom baš zbog toga što mu je Poljud posebna inspiracija.

Zapravo obojici, kako Keku, tako i Mlakaru Poljud je specifičan ambijent, hajdukovac Mlakar osjeća se kao kod kuće.

Mlakara je Kek promovirao u reprezentativca nakon što je Jan u mladoj selekciji označen kao buntovnik, pa je neko vrijeme bio “na ledu”.

No, Kek zagovara Mlakara koji je jedan od slovenskih aduta za moguće iznenađenje.

item - id = 1125412
related id = 0 -> 1137239
related id = 1 -> 1136954
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 18:40