StoryEditor
Domaći nogomethrvatska se usklađuje

Nova sezona, nova pravila, Hajduk je već spreman

15. srpnja 2019. - 09:58

Nekako nezapaženo, tjedan dana uoči početka Hrvatske nogometne lige (ne računajući meč Superkupa) prolazi odluka po kojoj se Hrvatska usklađuje kako se to radi na Svjetskom prvenstvu, ali i u Italiji i u još nekim zemljama u zadnje vrijeme.

Naime, broj pričuvnih nogometaša penje se – na 12, dakle 23 ukupno igrača mogu/smiju ući u zapisnik na svakoj utakmici! Hoće li ih sada klubovi voditi i na gostovanja svih 23, teško je reći, zacijelo će se kalkulirati s tom činjenicom da se troškovi povećavaju. Jesu to još “samo” petorica, ali pojedini klubovi ipak okreću svaku kunu prije nego što je bace u provaliju.

Bolje da su na klupi nego da na tribini grickaju kokice

Međutim, zbog povećanog, proširenog zapisnika mnogi će igrači umjesto da budu gledatelji s tribina i da grickaju kokice ili kakvu drugu “zanimaciju”, doista postati potencijalni akteri.

Sjedit će na klupi i nikad ne znaš za kim će treneri posegnuti.

Ranije smo često bili svjedoci kako na put ide 19 ili čak 20 igrača, zbog mogućnosti ozljede ili bolesti u zadnji čas ili pak samo taktičkih nedoumica, pa je bilo pitanje tko je taj prekobrojni, tko će preseliti na tribine i ti događaji su često bili traumatični za igrače, poglavito one mlađe:

- Zašto je trener izabrao Janka, a ne Marka?!

- Nisam ni u protokolu s utakmice.

Sad će svi sjesti na katrigu uz stožer i mogu očekivati da ih trener pozove ne bi li ih ubacio u vatru.

Osjetit će se bolje, važnije, bit će – nogometaši. A ne puki promatrači.

Kako li sve to skupa evoluira: sjećamo se kad je Ivan Vucov, bugarski, na žalost već preminuli, slavni stručnjak, na klupu Hajduka kad je dolazio tog ljeta Gospodnjeg 1987. odlučio naprečac da mu na gostovanjima ne treba svih pet rezervi (tada se zapisnik punio do 16), nego samo vratar i još dvojica?!

Tada nisu ni bile tri zamjene, nego samo dvije.

Prva utakmica i odmah gostovanje Ivana Vucova bilo je u drugom kolu prvenstva 87/88, odlazilo se na noge Radu na beogradsku Banjicu i Vucov je šokirao tom odlukom.

Onda se vremenom ispostavilo kako to nije dobro, pa ni sam Ivan Vucov nije inzistirao na svojoj “inovaciji”.

Naravno, nikad ne moraš zapisnik ispuniti do kraja.

Kasnije se maksimalni broj igrača od 16 pretvorio u 18, da trener ima širi izbor, a slijedila je paralelna odluka i o mogućnosti tri zamjene tijekom igre.

Hajduk je za sadašnju novitadu od 23 u zapisniku već spreman i ima dodatne klupe od po pet mjesta, za domaće i goste. Da ih bude po 23. Na nekim stadionima bit će potrebne inovacije i dodatni zahvati. Dugoročno, treba praviti nove klupe sa 12 mjesta za igrače, plus određeni broj za članove stožera.

Za sada se elegantno mogu pokriti Hajduk, Dinamo, Rijeka... Ostali će nabavljati “produžene klupe”. Hajduk i Dinamo sigurno imaju dodatne klupe koje će lakoćom spojiti.

Najkorisnije od svega jest da će se najveći broj igrača dobro osjećati, važno i potrebno. Puno je ljepše bit na klupi nego na tribini.

Zaštita od najezde stranaca

No, to nije sve. Novost je i ova caka:

- Klubovi će moći unijeti 12 zamjenskih igrača u zapisnik u kojem trebaju bit najmanje šestorica igrača koji su najmanje četiri godine u razdoblju od 12. do 19. godine bili registrirani za klub u HNS-u.

Što to znači? Za one koji imaju svoju produkciju u obilatim količinama - ništa. Dobro je da se i na taj način štiti od prevelike najezde stranaca, a podsjetimo da euro-državljani nisu stranci.

No, trebaš/moraš imat dovoljno domaćeg kadra.

Za Hajduk u konkretnom slučaju tu potrebitu normu zadovoljavaju: Duka, Posavec, Mikulić, Nejašmić, Caktaš, Šego, Blažević, Juranović, Delić, Jurić, J. Bašić, Dolček, Bradarić, Ljubić, Vušković, Teklić... i većina iz Hajduka II, koje, zatreba li, lako mogu povući u... zapisnik prve momčadi.    

Ima i caka ako igrač stariji od 23 godine odigra tri nastupa za prvu momčad, ne smije više silazit u drugu momčad, ali to je već neka druga tema.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 07:34