StoryEditor
Domaći nogometloša vijest

Neslužbeno: ponajbolji Hrvat pauzira do kraja; Gračan: Nismo očekivali ovakav poraz

Piše Davorin Olivari / SN
18. lipnja 2019. - 23:03
hrvatska_tunis62-110619

Hrvatska mlada nogometna reprezentacija otvorila je europsko U-21 prvenstvu u Italiji i San Marinu teškim 1:4 porazom od Rumunjske i tako bitno umanjila izglede za plasman u polufinale EP-a, a time i na olimpijske igre u Tokiju 2020.

Golove za Rumunjsku zabili su George Puscas (11-11m), Ianis Hagi (14), Tudor Baluta (66) i Adrian Petre (90+2), dok je pogodak za hrvatsku reprezentaciju zabio Nikola Vlašić (18).

Očekivanja su bila velika, no sve je završilo najtežim porazom u povijesti mlade reprezentacije na velikim natjecanjima. Nažalost, nakon poraza od Rumunjske, Gračanovu vrstu čekaju Francuska i Engleska i izgledi za osvajanje prvog mjesta koje vodi u polufinale sada su svedeni na minimum.

Tim više što, kako neslužbeno saznaju SN, jedan od naših najboljih igrača vjerojatno neće više moći igrati na ovom Europskom prvenstvu.

Već u 14. minuti Josip Brekalo morao je izaći iz igre zbog ozljede, a umjesto njega je ušao Domagoj Bradarić. Tri minute prije izlaska Brekalo je sam sjeo na travnjak, pretpostavljali smo da nije dobro, a po prvim neslužbenim informacijama, vjerojatno ga više nećemo ni vidjeti na ovom prvenstvu.

Izbornik Nenad Gračan potvrdio je za Sportske novosti najgoru vijest:

"Nažalost, Josip Brekalo je najvjerojatnije izgubljen do kraja EURA".

Nakon utakmice naravno da izbornik Nenad Gračan nije mogao imati veselo lice. Na pitanje što je pošlo po krivu kazao je:

- Nismo očekivali ovakav poraz. Prije svega treba čestitati Rumunjskoj na zaista dobroj prezentaciji. Na početku utakmice bili smo impresionirani, primali smo brzo dva pogotka, kroz cijelu utakmicu smo imali mnogo tehničkih grešaka, nedostajalo je sigurnosti kod igrača u pas igri. To sam govorio kad sam pričao o natjecateljskom nogometu i kontinuitetu naših igrača u klubovima. Nažalost bilo je dosta ozlijeđenih igrača, pokušali smo to popraviti u ova dva tjedna, nažlost nismo uspjeli. Na današnjoj utakmici bez obzira na poraz bilo je i dobrih trenutaka, gdje smo imali i nekih situacija, pogotovo kod 1:2. Međutim, treći pogodak nas je slomio. Nakon toga se više nismo mogli vratiti - kazao je Gračan.

U nastavku je rekao da se sad treba pripremiti za ono što slijedi za utakmice s Francuzima i Englezima. Naravno da je dobio pitanje o desnoj strani svoje momčadi na kojoj je bilo najviše problema jer Alen Halilović nije pomagao Filipu Uremoviću koji je stalno bio u teškoj situaciji.

- Razgovarali smo s Halilovićem o tome i na treningu da se trebamo stisnuti na strani, da ne dozvolimo takve prodore. Halilović je dva, tri puta ispao pa su Rumunji to iskoristili i stvarali situacije, patio je i Moro, to svakako u fazi obrane nije bilo kvalitetno.

Naravno nas je posebno zanimalo kakvo je stanje s Josipom Brekalom A reprezentativcem koji je izašao već zarana zbog ozljede što je svakako bio dodatni hendikep za našu vrstu.

- Brekalo je vjerojatno izgubljen do kraja prvenstva! Ići će sad na magnetsku rezonancu pa ćemo vidjeti kakvi će biti nalazi. Koljeno ga jako boli inače kad se radi o toj ozljedi sigurno je to itekako utjecalo na onaj drugi primljeni pogodak. Svi su razmišljali o ozljedi Brekala a nitko nije vodio računa o obrani. Tada se to malo sve skupa i poremetilo.

Rumunjski novinari vesela lica su postavljali pitanja naročito ih je zanimalo kako je vidio igru mladog Hadžija koji nam je uz Puscasa stvarao najveće probleme. Gračan je hvalio Hagija s razlogom kazivavši da on daje ton rumunjskoj reprezentaciji te da je zaista odličan mladi igrač. Rumunje je i zanimalo može li njihova reprezentacija biti prva u skupini.

Hrvatski izbornik je ponovno čestitao i komplementirao Rumunjima kazavši da ova rumunjska generacija zaista može napraviti mnogo da se može boriti sa svakim na ovom prvenstvu i s Francuzima i s Englezima i svima ostalima. Rumunjski kolege cvali su od takvih pohvala i komplimenata no treba priznati da im je ova generacija uistinu nadarena, ne bi se čudili da doguraju do samog kraja natjecanja da se bore za medalje.

Mi smo pak pitali Gračana ima li još nade na ovom Euru, mogu li se stvari popraviti.

- Mi smo uvijek euforični, uvijek radimo veliki pritisak. Na početku sam već kazao da je veliki uspjeh što smo se uopće plasirali na ovo natjecanje. Na ovom europskom prvenstvu zaista su sjajne reprezentacije a pričao sam i o Rumunjima kao moćnoj vrsti. U svakom slučaju pokušat ćemo napraviti sve što možemo, dignuti se iz ovog poraza, izvući neke pouke. U sportu i poraz može biti pobjeda ako shvatiš na koji način se to dogodilo - zaključio je Gračan.

Mladi hrvatski nogometaši će u 2. kolu 21. lipnja odmjeriti snage protiv Francuske, a u susretu posljednjeg kola u skupini, 24. lipnja igrat će protiv Engleske.

Plasman u polufinale, koje osigurava vizu za olimpijske igre u Tokiju 2022. godine, osigurat će pobjednici skupina, te najbolje drugoplasirana reprezentacija iz tri skupine.

#JOSIP BREKALO

Izdvojeno