Domaći nogometbitka za euro (15.30 sati)

Ne dolazi Elf svaki dan u Sinj: 'Svi su momci zdravi i jedva čekaju da sve krene'

Piše Vedran Babić

Hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina danas otvara Elitno kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo i odmah igra možda i odlučujući susret – u Sinju protiv Njemačke (15.30 sati, HNTV).

Prva je to utakmica naših reprezentativaca u skupini u kojoj su još Mađarska i Norveška, a iz koje samo pobjednik prolazi na Euro u srpnju ove godine u Armeniji. Hrvatska i Njemačka su favoriti, pa bi pobjednik njihovog današnjeg susreta – ako ga bude – stekao veliku prednost. Danas igraju i Norveška – Mađarska u Dugopolju (13 sati), drugom domaćinu skupine.

Izbornik Ivan Gudelj okupio je dvadesetoricu igrača. Svi najbolji su tu, otpao je jedino Bartol Franjić iz Dinama koji ima temperaturu, a zamijenio ga je Hrvoje Smolčić iz Rijeke.

- Svi su momci zdravi i jedva čekaju da sve krene. Okupili smo se u nedjelju, odradili nekoliko treninga i individualne razgovore. Spremni smo! – kaže nam Gudelj koji se s igračima priprema u bazi u Solinu.

Njemačka je kvalitetna, ali ni naši nisu za bacit

Što se Nijemaca tiče, ima ih iz Bayerna, Borussije Dortmund, Stuttgart, Werdera, Wolfsburga, HSV-a, čak i Ajaxa. Upravo iz amsterdamskog kluba stiže igrač kojeg Gudelj ističe kao najopasnijeg, Nicolas Kühn, suigrač našeg prvog vratara Dominika Kotarskog.

- Njemačka je kvalitetna, uvijek pri vrhu u ovom uzrastu. Cijenimo ih, ali naši su dečki također dobri. Očekujem da to pokažu na terenu.

Iako je, naravno, želja pobjeda, danas je ipak najvažnije ne izgubiti.

- Budući da prolazi samo pobjednik, u slučaju poraza u prvoj utakmici teško je proći. Pripremamo se za pobjedu, no tko zna što se može dogoditi – kaže Gudelj i poziva Sinjane i nogometne fanatike iz okolnih mjesta i gradova da ih dođu podržati.

Sinj se kao dobar domaćin pokazao još jesenas kada je (također s Dugopoljem) ugostio kvalifikacijski turnir U17 reprezentacije, pa ne treba dvojiti da će tako biti i sada. Atmosfera je u Cetinskoj krajini dobra, pozitivna, Sinj raširenih ruku dočekuje reprezentaciju.

Puno je tu hajdukovaca, čak šest (kapetan Palaversa, Šego, Kreković, Pršir, Vušković i Blagaić), jedan Šibenčanin (Bulat), četvorica dinamovaca (Baturina, Šipoš, J. Šutalo i Marin), zatim dečki iz Ajaxa, Fiorentine, Monaca (Kotarski, Hanuljak, Čolina)...

Po gradu su reklamni plakati, ljudi na kavici ćakulaju o utakmici s Njemačkom, no jedino je, kažu Sinjani, šteta što se igra na radni dan. Da je utakmica u subotu ili nedjelju, uvjeravaju nas da bi Njemačku gledalo i 2000 gledatelja.

Ovako se danas na Gradskom stadionu očekuje oko 700 gledatelja, možda do 1000, što bi također bilo sjajno. Gudeljevi dečki imat će pravu podršku, zaslužili su. Ne dolazi “elf“ u Sinj svaki dan.

 

Raspored

Skupina 3 Elitnog kola kvalifikacija U19 za Euro 2019.

Srijeda 20. III.: Norveška – Mađarska (13, Dugopolje), Njemačka – Hrvatska (15.30, Sinj)

Subota 23. III.: Njemačka – Norveška (11, Sinj), Mađarska – Hrvatska (17, Dugopolje)

Utorak 26.III.: Hrvatska – Norveška (14, Sinj), Mađarska – Njemačka (14, Dugopolje)