StoryEditor
Domaći nogometpoljudski ambijent

Navijačka groznica u Splitu: ‘Rezultati i više nego dovoljno govore za Zlatka, idemo i na Svjetsko’

8. rujna 2021. - 07:18

Dvadesetak tisuća navijača okupilo se na Poljudu, iz svojih krajeva Lijepe naše, iz Hercegovine, Bosne, Zapadne Europe... 

Lijep je bio poljudski ambijent. Jedino je u oko upadao prazan sjever. Tribina na kojoj su inače smješteni najvatreniji navijači Hajduka zjapila je gotovo potpuno prazna. Unatoč tome dobru su podršku imali „kockasti”. Prije početka susreta na istočnoj tribini razvijen je i veliki dres Hrvatske. Imali su momci Zlatka Dalića dobar vjetar u leđa, makar nije bio pun stadion. 

Prije susreta pjevalo se i oko stadiona. Na jednom od okupljališta navijača sreli smo trojac koji vežu familijarne veze i prijateljstva, a koji je stigao iz tri države.

- Došao sam iz Livna. Podržavamo Hrvatsku i našeg Zlatka, naše gore list. Dobit ćemo Sloveniju 3:0 – uvjeren je bio Antonio Mihaljević iz Livna.

Smetaju li vas stalne kritike na račun Dalića?

- Rezultati i više nego dovoljno govore za Zlatka. Trenutačno je u tijeku smjena generacija, a rezultat ne pati. Kako je i sam Matjaž Kek rekao, mi Hrvati smo sami sebi najveći kritičari. Na svakom smo velikom natjecanju, a uvijek nešto ne valja. Dao Bog da bude ovako i idućih 30 godina, da se kritizira, ali da smo na svakom velikom natjecanju – rekao je Mihaljević. 

Na uslijedila je kontra, ne Kekova nego iz pravca Omiša.

- Hrvatska će dobit sigurno, a ako ne dobije onda bi se trebala preispitati pozicija Zlatka Dalića koja se ionako već trebala preispitati. No, ionako nemamo koga staviti za izbornika osim nekog stranca - suprotno je mišljenje od Antonija imao Tomislav Bradarić iz Omiša.

A spomenuta izjava Keka?

- Ako se iz ovako lagane skupine ne možemo normalno plasirat, ako ne možemo proći na SP pored jedne Slovačke, Cipra, ili ranije na Euro pored Walesa, Mađarske – smatra Bradarić.

Demokracija na djelu.

- Oduvijek pratim Hrvatsku, ali ovo mi je prvi put da sam na Poljudu – otkrio nam je Marin Baban iz Leverkusena, inače Antonijev nećak.

‘Nijemcima je teško palo što smo im ‘oteli’ Stanišića’ 

Kako su Nijemci podnijeli da smo im „oteli” nekolicinu nogometaša koji su našeg porijekla, a igraju u Njemačkoj, Josipa Stanišića iz Bayerna, Marca Pašalića iz Borussije Dortmund...?

- To je uvijek velika tema u Njemačkoj. Ako si uspješan u Njemačkoj žele da si Nijemac, ako nisi onda te gledaju kao da si Hrvat. Stanišić i Pašalić su pametno odlučili, njihovo srce više kuca za Hrvatsku. Kod slučaja Pašalića nije bilo puno ljutnje Nijemaca jer ne očekuju da će se probiti u Borussiji Dortmund, a kod Stanišića je to bilo malo kritično jer je već igrao za U19 reprezentaciju Njemačke. Pisali su o tome u „Bildu”, „Kickeru”. S njim su čvrsto računali jer je njihova mlada reprezentacija puno uspješnija od Hrvatske – otkrio nam je Baban.

Jesmo im se onda revanširali da pokušaj otimanja Borne Sose?

- To mu je stvarno bio čudan potez, njegova majka je samo nekoliko godina živjela u Berlinu. Napravio je grešku, ali treba mu se oprostiti. Ne trebamo biti licemjeri. Uostalom, najbolji je lijevi bek Hrvatske – dobili smo pravu analizu Babana.

A na kraju smo dobili i na lotu, ono barem četvorku - našli smo nekog iz Splita. Šalu na stranu, ali u svakoj šali je i pola istine.

Na pitanje tko će dat gol odgovor je bio očekivan.

- Livaja, u hendikepu - rekao nam je Petar Miloš i dodao.

- Na krilima publike ćemo dobit’ 3:0. Red je da Kek izgubi na Poljudu!

Proročanstvo se počelo ostvarivati u 33. minuti. Ovacijama je Poljud dočekao gol svog junaka Livaje, prvijenac u dresu reprezentacije! ∙

item - id = 1125588
related id = 0 -> 1138551
related id = 1 -> 1138517
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 16:08