StoryEditor
Domaći nogometčekajući wales

Nakon odlaska Sube, Dalić mora odlučiti tko je broj 1

7. lipnja 2019. - 00:12
kaleee

Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji Danijel Subašić razdužio se s obvezama i ambicijama u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Njegovim odlaskom uoči svakog okupljanja nacionalne momčadi aktualizira se novinarsko pitanje: tko je prvi vratar hrvatske reprezentacije? 

Na startu novog kvalifikacijskog ciklusa (u susretima protiv Azerbajdžana i Mađarske) hrvatski je izbornik Zlatko Dalić zadržao vratarsku hijerarhiju, odnosno status quo, prema kojemu je Lovre Kalinić naslijedio Subašićevu poziciju dočim je Dominik Livaković postao prvom pričuvom. 

- S vratarima je situacija uvijek specifična. Nije lako mijenjati vratare. Nisam sretan zbog Kalinićeve minutaže, ali on se istakao svojim obranama tijekom Lige nacija – kazao je Dalić uoči sraza s Azerbajdžanom u Zagrebu. U konačnici, ovu je važnu odluku izbornik velikodušno prepustiti asistentu, ekspertu za vratarska pitanja, Marijanu Mrmiću.
Lovre Kalinić branio je protiv Azerbajdžana, a onda i četiri dana kasnije u Budimpešti kontra Mađarske. Recenzije njegovih nastupa bile su vrlo skromne. U određenju većine komentatora prevladavala je riječ – nesigurnost. Uz racionalan zaključak: stanka je ostavila traga na njegovoj formi!

Kalinić ili Livaković? Isto pitanje, identična dvojba dočekala je Dalića i prigodom određivanja reprezentativnih kandidata za lipanjske susrete s Walesom i Tunisom. Ovom je prilikom izbornik medijima ponudio nešto decidiraniji odgovor:

- Lovre je bio na operaciji i polako se vraća. Posljednje tri utakmice u sezoni bio je na klupi. To je naravno dobra vijest za njega, ali nije za hrvatsku reprezentaciju. Ali, taj me segment toliko ne brine, Livaković i Sluga su spremni. 
Otkako je koncem prošle godine ostvario transfer iz belgijskog Genta u redove engleskog drugoligaša Aston Ville, Kalinić je branio samo sedam utakmica (pritom je ostvario i jedan ‘’clean sheet’’). Posljednji nastup, protiv West Bromwich Albiona, Lovre je imao još 16. veljače. 

Iako u kudikamo skromnijoj konkurenciji, Livaković i Sluga održali su kontinuitet nastupa. Livaković je tijekom protekle sezone branio Dinamova vrata u 34 susreta. Čak 19 puta svoju je mrežu sačuvao ‘’čistom’’. Pritom je Livaković ostvario osam nastupa u Europskoj ligi i imao pet puta – ‘’clean sheet’’.

Istovremeno, Sluga je imao čak 41 nastup za Rijeku protekle sezone (u 13 utakmica nije primio gol). No, imao je tek dvije europske prezentacije, protiv norveškog Sarpsborga 08 (1:1, 0:1), budući da je Rijeka eliminirana već u 3. pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu. 

Nakon poraza protiv Mađarske, Dalić je zaključio kako ‘’više nema pravo na pogrešku’’. Očigledno je već u Budimpešti procijenio kako mu treba ‘’novi vratar’’ u nastavku kvalifikacija.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 13:16