Domaći nogometosnovni cilj je ispunjen

Modrić iskazao zadovoljstvo debitanskim nastupom Petkovića, Dalić brani svoj 'eksperiment' s Brekalom

Piše Mladen Bariša

U najavi utakmice s Azerbajdžanom izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić zavapio je za potporom navijača. I usput konstatirao:

- U prošlosti smo često imali problema u kvalifikacijama. Čak pet puta smo morali u dodatne kvalifikacije. Nadam se da ćemo ovoga puta proći puno elegantnije.

Nažalost, tijekom prvih 90 kvalifikacijskih minuta mnogo je toga u igri hrvatske momčadi nedostajalo, a ponajviše upravo – elegancije.

- Pokazali smo međutim strpljivost u igri i to nam se isplatilo. Moramo biti zadovoljni, jer smo osvajanjem bodova ispunili osnovni cilj. Ovo su kvalifikacije i najbitniji su bodovi – pragmatično je zaključio kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Službeno, najbolji nogometaš svijeta u 2018. bio je uvjerljivo i najboljim igračem maksimirske utakmice. Priznao je kako nekim detaljima u igri hrvatske momčadi niti on nije bio najsretniji.

- Imali smo problem s vraćanjem u obranu nakon prekida pred protivničkim vratima. Iz dvije takve situacije igrači Azerbajdžana stvorili su dvije dobre prilike i zabili gol. Na tome moramo poraditi već za sljedeću utakmicu, protiv Mađarske. Nadam se da će Mađari igrati otvorenije i ponuditi nam više prostora za igru od Azerbajdžana. Sigurno nas i u Budimpešti čeka zahtjevna utakmica. Ali, tako će biti kroz cijeli kvalifikacijski ciklus – smatra Modrić.

Kapetan je iskazao zadovoljstvo debitanskim nastupom Brune Petkovića.

- Odigrao je jako dobro. Puno je radio za momčad i našao se u situacijama za pogodak. Vjerujem da bi mogao postati bitnim igračem reprezentacije kada se još uigramo.

Fokusu medijske pozornosti ponajviše su bili izloženi upravo Petković zbog debitantskog nastupa te Brekalo zbog njemu specifične role. Na novinarsku opasku o novoj ulozi Brekala u momčadi kao svojevrsnom eksperimentu, izbornik Dalić uzvratio je verbalnim bekendom:

- Brekalo nije eksperiment. On je još u siječnju znao da će igrati desnog beka. Mi smo to planirali.

Nejasno je zašto se Dalić distancira od pojma – eksperiment kada u ovom trenutku nema konkretnog rješenja. Naprosto, sagledajmo situaciju dioptrijom logike i nazovimo stvari pravim imenom. Činjenicu da lijevokrilni napadač Josip Brekalo prije utakmice s Azerbajdžanom nikada nije igrao desnog beka njegovu ulogu čini eksperimentom.

Kao što je to bio i Marko Rog, prije njega. Zapravo, svako rješenje nakon ozljede Šime Vrsaljka, odnosno iznalaženje njegove alternative jest eksperiment. To je čak i Karlo Bartolec, koji u danskom prvenstvu igra isključivo desnog beka, ali nema iskustvo prezentacije na reprezentativnoj razini. Osim jednog nastupa, protiv Jordana...

Najbliži udovoljavanju visokih kriterija danas je Tin Jedvaj. On vokacijom nije bek već stoper, ali ima iskustvo igranja na boku i u klubu i u reprezentaciji. Budimo stoga iskreni (prema sebi) i priznajmo: ovoga trenutka Dalić, odnosno hrvatska reprezentacija nema kvalitetne opcije (na razini svjetskog doprvaka) za mjesto desnog beka.

Možemo se tek nadati da će u fazi eksperimentiranja izbornik pronaći najbolje i konačno rješenje (možda to u konačnici bude upravo Brekalo). No, bek se ne može nadomjestiti stolcem kako su sarkastično govorili treneri 80-ih godina prošlog stoljeća niti se može stvoriti u dva treninga...

#LUKA MODRIć#ZLATKO DALIć#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA