StoryEditor

Kraj Šukerove ere: danas je izborna skupština HNS-a, Marijan Kustić jedini je kandidat za predsjednika

29. srpnja 2021. - 09:40

Danas u 12 sati, u zagrebačkom hotelu Westin ima se održati izborna Skupština HNS-a. Ovaj skup zasigurno neće imati prefiks – povijesni.

Mjesecima unaprijed sve je poznato i definirano. Uostalom, kandidat za predsjedničku funkciju samo je jedan – Marijan Kustić. A njegovu (dosadašnju) ulogu – prvog operativca nogometne organizacije, odnosno izvršnog direktora, preuzima Tomislav Svetina, predsjednik ZNS-a. 

Kako tvrde u HNS-u, primopredaja (o)vlasti trebala bi proteći u ‘’civilizacijskom ozračju’’. Dosadašnjem predsjedniku Davoru Šukeru čak je ponuđena funkcija veleposlanika HNS-a iako u sistematizaciji radnih mjesta takvo što (za sada) ne postoji. Neslužbeno, Šuker je ponudu odbio. Veli kako se poslije dva predsjednička mandata (inauguriran je 5. srpnja 2012.) treba – odmoriti. 

Davor Šuker ostao je usamljen u nogometnoj organizaciji (‘’poput Izraela u Ujedinjenim narodima’’, kazao bi Ephraim Kishon). Za novi mandat lobirao je posve sam! Zvao je neke poznate u UEFA-i (Šuker je član Izvršnog odbora Europske nogometne federacije), pa dužnosnike u Vladi Republike Hrvatske... Glavna teza Šukerove antikampanje svodila se na rečenicu: Marijan Kustić prema Zakonu o sportu uopće ne može obnašati predsjedničku dužnost, jer ima pravomoćnu sudsku presudu (uvjetna dvogodišnja kazna zbog krivice pri izazivanju prometne nesreće)!

‘Želim otići čistog obraza’

Nije pomoglo... Nitko se nije zauzeo za ‘’najvećeg branda u povijesti hrvatskog nogometa’’. A kada je vidio da su kandidaturu Marijana Kustića podržali čelnici 17 županijskih saveza, Šuker je definitivno odustao. Čak je bilo dvojbeno – hoće li se uopće pojaviti na Skupštini?

- Želim otići čistog obraza – osobno je Šuker otklonio najveću dilemu uoči sazivanja skupa. 

Praktički, bivši predsjednik HNS-a tvrdi kako će se repovi njegovog odlaska još dugo vući medijskim prostorom. Potajno snimljeni razgovor Zdravka Mamića i Zorislava Srebrića (sukus kojega je Mamićev strah od upliva mafijaša u hrvatski nogomet i decidiran stav o smjenjivanju Davora Šukera) tek je početak... 

Tijekom devet godina predsjednikovanja, Davor Šuker nije imao osobite relacije s medijima. Uglavnom ih je probirljivo koristio, ponajprije za osobnu promidžbu. Sada bi mogao biti medijski eksponiraniji. Podosta je onih koji su sudjelovali u svrgavanju njegove nogometne karizme. Među njima je i nemalo ‘’dužnosničkih talenata’’ koje je upravo Šuker otkrio. No, čini se kako će glavna meta bivšeg predsjednika biti čovjek koji ga je na spomenutu funkciju i ‘’instalirao’’ – Zdravko Mamić.

item - id = 1116174
related id = 0 -> 1127859
related id = 1 -> 1125978
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 08:17