StoryEditor
Domaći nogometloše nam se piše

Korak naprijed, natrag dva: Ispao Dinamo, Hrvatska potonula na UEFA rankingu

Piše Slaven Alfirević
13. prosinca 2019. - 20:25

Hrvatska gubi drugog predstavnika u Ligi prvaka. Dinamov neuspjeh donosi dalekosežne posljedice za sve naše klubove u izlasku na europsku scenu. Nakon što su "modri" u srijedu navečer eliminirani iz Europe, Hrvatska se "zakopala" na 19. mjestu UEFA rankinga i sad je sigurno da ne može naprijed.

Međutim, pomalo, ne žurite. Radi se tek o onoj tamo sezoni, nije to za ovo ljeto, što znači da ostaju na snazi Hajdukove ambicije da bude drugi u HNL-u i da se na ljeto plasira u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Sve to stoji i dalje. Ali, potom, ajme i kuku.

Dakle, trebalo je da Hrvatska na kraju ove sezone ostane barem 15. na UEFA rankingu kako bi u sezoni 2021/22 imala u Ligi prvaka dva kluba, u Prvoj Europskoj ligi jedan klub, te još dva u Drugoj Europskoj ligi. No, ništa od toga.

Hrvatska će tog ljeta 2021. imat jednog predstavnika u Ligi prvaka, niti jednog u Prvoj Europskoj ligi, te trojicu u utješnoj Drugoj Europskoj ligi.

Tako je to, Dinamo nas je lani svih skupa iznio da se na ljeto, ovo ljeto 2020. ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka. A čak trojicu na sceni jedinstvene Europske lige.

I sad opet korak natrag. Za ljeto 2021., što je ujedno i godina kad će UEFA reformirati svoja klupska natjecanja.

Ponovimo, Dinamovim ispadanjem propuštena je šansa da se popravi nacionalni koeficijent, a što da uopće spominjemo kako su to ove sezone po Europi igrali Hajduk (Gzira), Osijek (CSKA Sofija), te Rijeka (Gent), baš daleko od plasmana u skupine Europske lige.

Toliko toga je palo na pleća Dinama, za opće dobro, a koliko su samo bodova svi ostali brzo propustili, što im je sve ispalo iz ruke da ni ne spominjemo.

Dinamo je u trenutku dobro kotirao, dok se nije ukotvio na posljednjem mjestu u skupini i ispao prije Božića.

Lijepa priča s dvojicom predstavnika u Ligi prvaka trajat će samo na ljeto, a onda se vraćamo na još lošije nego što je bilo.

Europska liga (navodimo je kao Prvu Europsku ligu) smanjuje se sa 48 na 32 kluba i rezervirana je samo za 15 najboljih prema nacionalnim koeficijentima, a Hrvatska je sad 19., bez mogućnosti da napreduje. Dinamo, rekosmo, ostaje kod kuće.

Pogled u budućnost

Sezona 2019/20

LP – 1 klub

EL – 3 kluba

Sezona 2020/21

LP – 2 kluba

EL – 3 kluba

Sezona 2021/22

LP – 1 klub

EL 1 – 0 klubova

EL 2 – 3 kluba

#HNL#EUROPA#MANJAK KLUBOVA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 13:17