StoryEditor
Domaći nogometples milijuna

Koliko vrijedi pobjeda nad Atalantom: Modri u jedno poluvrijeme zaradili kao Varaždinci u cijeloj godini

Piše Mladen Bariša
21. rujna 2019. - 01:02

Kada je vidio Dinamovu formaciju na maksimirskom travnjaku trener Atalante Gian Piero Gasperini ostao je posve zatečen. Sve što je analizirao vezano uz Dinamovu momčad postalo je bespredmetno. Taktičke postavke Nenada Bjelice uglavnom su se svodile na sustave 4-2-3-1 ili 4-1-4-1 (odnosno 4-3-3). No, Gasperini je na obje strane maksimirskog terena konstatirao identičnu formaciju igrača, raspoređenih u sustav 3-5-2 (odnosno inačicu 3-4-2-1).

Trener Atalante zasigurno je pomislio kako ''maksimirska nevjerodostojna kopija'' njegove taktike u izravnom srazu s ''originalom'' nema nikakve šanse. Ali, već od 10. minute utakmice svjedočio je vlastitoj zabludi.

- Dinamovi igrači imaju iskustvo igranja u europskim natjecanjima. Nama je ovo bio prvi nastup u Ligi prvaka. Vjerujem da smo naučili lekciju. Pouke iz ovog susreta koristit će nam i u Serie A – zaključio je Gasperini.

Talijan je međutim ostao šokiran izjavom kolege, trenera Dinama, Nenada Bjelice:

- Mi smo ovu formaciju uvježbavali samo na jednom treningu, onom u ponedjeljak – kazao je Bjelica, zaprimajući čestitke.

- Zabiti četiri gola talijanskoj momčadi veliko je postignuće. Pokazali smo da se možemo nositi i s klubovima u Ligi prvaka. To je bitno za naše samopouzdanje i izazove koji nas očekuju u nastavku natjecanja. Niti protiv Manchester Cityja nećemo mijenjati svoju filozofiju igre. Protiv svakog suparnika u skupini igrat ćemo na pobjedu.

Možda su Talijani bili ''impresionirani'' Dinamovom statistikom dosadašnjih nastupa u Ligi prvaka. Dinamo je, naime, u posljednjih 11 susreta poražen. Uglavnom je služio kao ''vreća za napucavanje'' u nadmetanju s ''velikim dečkima''. No, evidentno je da današnja generacija Dinamovih nogometaša nema puno veze s rezultatima svojih prethodnika. To je ponajviše zasluga trenera Bjelice, koji je prije 16 mjeseci dovođenjem ''svojih igrača'' promijenio mentalitet maksimirske svlačionice.

Nakon ždrijeba Lige prvaka, koji je Dinamo gurnuo u skupinu s Manchester Cityjem, Šahtarom i Atalantom, priče o ''Dinamovom europskom proljeću'' zvučale su poput hrabrenja ratnika uoči izgubljene bitke. Danas međutim plasman na treće (pa čak i drugo) mjesto C skupine ne izgleda kao nemoguća misija.

''Europski Dinamo'' ovom je pobjedom samo produbio jaz između svog svijeta i ostatka HNL-a. Za performans od 90 minuta u srijedu navečer Dinamo je samo od ulaznica i bodova (bez vlastitog marketinga i UEFA-inog ''honorara'' za TV prava) zaradio oko tri i pol milijuna eura. To je dvostruko više nego što iznosi godišnji proračun Varaždina, kluba s kojim se hrvatski prvak u nedjelju sastaje.

Svi benefiti Dinamove pobjede protiv Atalante ne mogu se dočarati brojkama. Barem ne, ovoga trenutka... Nema sumnje da je pobjeda protiv trećeplasirane momčadi Serie A odjeknula nogometnim svijetom i podigla ugled hrvatskog prvaka. Usporedno s rejtingom i osnaženim UEFA-inim koeficijentom, raste i cijena Dinamovim igračima. U posljednjih godinu dana maksimirskim vedetama vrijednost je porasla za 55,5 milijuna eura (prema procjenama Transfermarkta). Najviše Olmu – s 15 na 30 milijuna eura! Petkoviću i Livakoviću cijena je s 3 porasla na 8 milijuna eura. Oršiću s 3,5 na 5,5... Biti će zanimljivo vidjeti kako će nogometno tržište valorizirati prvi Dinamov hat-trick u Ligi prvaka.

Ali, to nije sve. Dinamo je pobijedio Atalantu (1:0) i u juniorskoj konkurenciji. Među maksimirskim 19-godišnjacima bile su i neke Dinamove uzdanice, koje je Bjelica vodio na pripreme s prvom momčadi i koristio u svojim omiljenim rotacijama – poput Marina, Gvardiola, Franjića, Josipovića, Šutala, Šipoša...

#DINAMO#ZARADA#LIGA PRVAKA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 03:46