StoryEditor
Domaći nogometEKSKURZIJA

Kad je bal, nek' je maskenbal: izborniče Čačiću za put u Los Angeles ste zaboravili na igrače Rudeša

22. svibnja 2017. - 19:48
reprezentacija_odlazak10-260317

Kako će Hrvatska zaigrati u nedjelju, 28. svibnja, u 1.30 po srednjoeuropskom vremenu protiv Meksika na Stadionu Coliseum u Los Angelesu? Na to pitanje nema odgovor nijedan vidovnjak. Niti baba-vračara. Kako bi onda išta o tome znao jadni Ante Čačić? Tek je objavio popis od 16 igrača koji će se prvi put naći i potom krenuti na put preko Atlantika i odigati dvoboj “za dolare”.

Na besmislenost ugovaranja utakmice izvan FIFA-inog termina, usred sezone, kritičari su upozoravali već pri slavodobitnoj objavi HNS-a da će hrvatska reprezentacija po prvi puta u povijesti zaigrati na tlu Sjeverne Amerike. Odmah se znalo da glavne vedete neće biti u kadru. Bilo je izvjesno da niti najbolji igrači HNL-a neće biti u Los Angelesu. Tko bi uopće mogao biti u utorak, u ranojutarnjem zrakoplovu za Frankfurt?

Uglavnom, dečki iz HNL-a. Kako živimo u eri čipova, interneta i društvenih mreža, posredstvom globalne razmjene podataka uspjeli smo saznati barem neka imena koja su u konkurenciji za odlazak na zapadnu obalu SAD-a. Naime, neki su se igrači sami pohvalili (preko Twittera) kako ''izbornik s njima računa''. Npr. Nikola Katić i Antun Marković iz Slaven Belupa, Borna Barišić i Mile Škorić iz Osijeka...

U HNS-ovoj ekskurziji i Hajduk bi trebao participirati s trojicom igrača - Franom Tudorom i Nikolom Vlašićem. Iako 27. svibnja Splićani gostuju u Koprivnici. Premda je prvenstvo odlučeno, nigdje se ne spominju igrači Rijeke i Dinama. Logično. Spomenuti klubovi, 31. svibnja u Varaždinu igraju finale Hrvatskog kupa!

Neslužbeno, najviše kandidata novači zagrebačka Lokomotiva. Stoga u Rudešu upućuju prosvjednu notu HNS-u: zašto i mi nemamo predstavnika u reprezentaciji? Prepričava se kao vic, ali nije daleko od zbilje. No, nisu niti svi klubovi bili voljni sudjelovati u ovoj HNS-ovoj lakrdiji. Neki su navodno zabranili igračima da se javljaju na mobitel ukoliko na displeju ugledaju broj - 098275...

Objava Čačićevih kandidata za ogled s Meksikom jamačno je mnoge osupnula. Većina izabranih do sada nije bila u konkurenciji za nacionalnu momčad. Većina njih više nikada i neće konkurirati za hrvatsku reprezentaciju. No, dobro će im doći za retuširanje CV-a ili barem kao priča za uspavanku unucima. Moći će se naime pohvaliti: i ja sam glumio hrvatskog reprezentativca! Ne baš u Holywoodu, ali tu negdje...

Izvjesno je da će odlaskom tzv. hrvatske reprezentacije u SAD, HNL (p)ostati devastiran. Do razmjera da bi i regularnost natjecanja mogla biti upitnom. Naime, vjerojatno će se u posljednjem kolu rasplesti dvojba oko vlasnika 11. pozicije HNL-a, koja nudi dodatne kvalifikacije za ostanak u ''elitnom društvu''.

Čini se kako je Cibalia u prednosti pred Splitom. Vinkovčani će imati na pladnju oskrnavljenu Lokomotivu. Doduše i Osijek će doći oslabljen (bez Škorića i Barišića) u Park mladeži. 

Tragikomičan epilog jednog poslovnog poteza. A sve - za šaku dolara... HNS se ponosno hvastao kako je Euro za uzrast do 17 godina najveća nogometna manifestacija u Republici Hrvatskoj - ikada održana. Zanimljivo, završnici turnira, finalnoj utakmici u Varaždinu (između Španjoloske i Engleske) predsjednik HNS-a i član UEFA-inog Izvršnog odbora, Davor Šuker nije nazočio.

Službeno priopćenje HNS-ovog odjela za odnose s javnošću tvrdi kako je ''predsjednik imao neodgodivog posla u SAD-u''. Još je zanimljivije da se u svečanoj loži varaždinskog stadiona pojavio Zvonimir Boban. Kao predstavnik FIFA-e. On je svoj posao u Aziji ipak uspio - odgoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 00:18