StoryEditor
Domaći nogometprije 51 godinu

Jeste li znali da je jedan Hrvat već ponio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta? Večeras će se tom velikanu pridružiti i Luka Modrić

24. rujna 2018. - 13:31

Bude li večeras sve po zaslugama, Luka Modrić osvojit će FIFA-inu nagradu za najboljeg nogometaša svijeta i time okruniti sjajnu sezonu koja je iza njega. Naslov prvaka Europe i svijeta s Real Madridom, nagrada za najboljeg igrača klupskog i reprezentativnog svjetskog prvenstva i drugo mjesto s Hrvatskom u Rusiji argumenti su na strani našeg čarobnjaka na terenu. Ipak, Luki ćemo hvalospjeve pisati u danima koji su pred nama, a danas ćemo par redaka posvetiti prvom Hrvatu koji je dobio nagradu za najboljeg na svijetu.

Iako vam ovo sada možda izgleda čudno i netočno, vjerujte, Modrić nije prvi Hrvat kojemu će ova nagrada pripasti. Prije više od 50 godina, točnije 1967. nagradu France Footballa Ballon d`Or za najboljeg igrača Europe (retroaktivnim dodijeljivanjem nagrade neeuropskim igračima postala je i svjetska) osvojio je Florian Albert.

Kakve veze ima Florian Albert s Hrvatskom, pitate se? Neraskidive! Rođen u Hercegszantu, mjestu na tromeđi današnje Mađarske, Hrvatske i Srbije od majke Hrvatice, ovaj je mađarski nogometaš 60-ih godina prošlog stoljeća bio član slavne reprezentacije i kao legitimni nasljednik Ferenca Puskasa, koji je otišao u Španjolsku, vladao europskim travnjacima dugi niz godina, a kruna karijere definitvno mu je bila spomenuta nagrada.

U karijeri je igrao samo za slavni Ferencvaroš i u 351 utakmici zabio 255 ligaških golova, osvojiviši pritom četiri naslova prvaka Mađarske i Kup velesajmskih gradova 1965. Za reprezentaciju Mađarske odigrao je 75 susreta zabivši pritom 31 pogodak, nastupivši na dva svjetska i europska prvenstva. 1966. bio je član idealne postave Svjetskog prvenstva, a iste je godine bio i najbolji strijelac Kupa prvaka. Dvije godine prije toga osvojio je treće mjesto na Europskom prvenstvu i, naravno, bio dio najbolje momčadi natjecanja. Retroaktivno je dobio nagradu i za najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva 1962. u Čileu, a tu su i brojne druge individualne nagrade koje je osvojio za vrijeme igračke karijere.

Albertova je majka, dodajmo, bila Šokica, pripadnica hrvatske manjine u Mađarskoj. Albert je preminuo 2011. u 71. godini života u Budimpešti.

Nadamo se da će mu se na popisu najboljih igrača svijeta danas pridružiti i Luka Modrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 22:38