StoryEditor
Domaći nogometništa sporno?

Jandroković pohvalio 'Opatijsku inicijativu': To je vrlo kreativan koncept!

21. prosinca 2017. - 14:35

Ovo je jedna iznimno dobra inicijativa koja treba potporu države, izjavio je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković nakon što je primio izaslanstvo Opatijske inicijative koja mu je iznijela prijedlog o novom zakonu o financiraju hrvatskog sporta 

"Ovo je plan sveobuhvatnog održivog financiranja hrvatskog sporta, odnosno loptačkih sportova - nogometa, rukometa, košarke, odbojke i vaterpola. To je vrlo kreativan koncept, na određen način revolucioniran u smislu financiranja sporta i njegove uloge u sveobuhvatnom razvoju hrvatskog društva", kazao je Jandroković nakon razgovora s izaslanstvom Optaijske inicijative koju su činili Stojko Vrankovć (HKS), Predrag Sloboda (HVS), Ante Ivan Baković (HOS), Tomislav Grahovac (HRS) i Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeke. 

Opatijska inicijativa se temelji na prijedlogu Damira Miškovića o financiranju hrvatskog momčadskog sporta prihodima od TV prava, boravišne pristojbe, sportskih kladionica, gradskih poreza i dodatnih olakšica za sport.

Pritom je istaknuo kako je to "iznimno dobra inicijativa koja treba podršku države".

"Na ovaj način bi se, uz čitav niz mjera koje treba poduzeti od strane države i Saveza (nogometnog, rukometnog, vaterpolo, košarkaškog i odbojkaškog) osigurali održivi model, sveobuhvatan model koji bi bio decentraliziran, što znači da bi se išlo na klubove. Klubovi u svim dijelovima Hrvatske imali bi zajamčen iznos novca za egzistenciju", rekao je Jandroković ističući kako je ovaj model , transparentan, odnosno osigurao bi stalan i kvalitetan nadzor trošenja novca.

"Ovo je prvi korak, a onda treba nastaviti razgovore sa Središnjim državnim uredom za šport, s resornim ministarstvima", dodao je predsjednik Hrvatskog sabora, ponovivši kako se radi o vrijednoj, sveobuhvatnoj, održivoj inicijativi koja osigurava transparentnost nadzora trošenja sredstava i važna je jer ide izravno na klubove što će omogućiti razvoj sporta u svim dijelovima Hrvatske.

"Velik broj klubova je na rubu egzistencije, u malim gradovima gase se sportski klubovi, a kada se niti djeca se ne mogu baviti sportom dugoročno to nije dobra perspektiva. Ovaj bi model preokrenuo i zato treba snažnu političku i društvenu podršku", istaknuo je Jandroković dodajući kako je danas saznao da je u loptačkim sportovima "preko 200.000 registriranih sportaša u  i što je jako bitno 100.000 mladih, ispod 18 godina". 

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac je istaknuo da "vrijeme curi i da će, ako se promptno ne reagira, biti kasno".

"Klubovi su na izdisaju i zato je pokrenuta ova inicijativa, moramo se pokrenuti da bismo spasili hrvatski sport. Svi dobro znamo da je sport najbolji promotor Hrvatske u inozemstvu i godinama su vrhunski rezultati eventualno popraćeni kroz nacionalne saveze, ali se zadnjih 20-30 godina neadekvatno financiraju klubovi" rekao je Grahovac.

Klubovi su prepušteni sami sebi, a da bismo imali vrhunske rezultate, trebamo stvarati igrače, a igrači se stvaraju u malim sredinama", nastavio je ponavljajući kako ova inicijativa ide k tome da se uvede red u financiranje sporta u Hrvatskoj na način da se stvori jedinstven sustav koji će biti dugotrajan i koji će kontrolirati država.

"Naš je cilj da se uvede dugotrajan red i sustav financiranja u hrvatskom sportu kao i poslovanje klubova", dodao je.
Na pitanje novinara jesu li dobili kakvo obećanje, Grahovac je odgovorio da "od obećanja ništa ako se ne krene konkretno".

Brzo ćemo morati zasukati rukave da bismo spasili hrvatski sport", istaknuo je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza.
Mišković je također istaknuo potrebu da se što prije krene s realizacijom ove inicijative.

"Vidjet ćemo kako će ići, ali ne bi smjelo trajati dulje od par mjeseci jer ako bude dulje onda će se ugasiti ideja, postat će vodenasto", kazao je Mišković.

item - id = 523012
related id = 0 -> 1128725
related id = 1 -> 1128407
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 01:35