StoryEditor
Domaći nogometdao pedalama vjetra

James Bond špijunirao Vatrene? Tajanstveni biciklist snimao je profesionalnom kamerom zatvoreni dio Dalićeva treninga

11. lipnja 2021. - 20:26

Je li (engleski) špijun pokušao poćiriti, snimiti posljednji trening Hrvatske u Rovinju prije jučerašnjeg odlaska za London? Takva opcija nije isključena nakon „incidenta” koji se dogodio. Večer prije izbornik Zlatko Dalić pomaknuo je sat unaprijed termin posljednjeg treninga u domovini pred ogled s Engleskom, a ta promjena nije „emitirana”. Ujedno ga je također i zatvorio za medije koji su dosad imali mogućnost prisustvovanju prvih 15 minuta treninga. Međutim, konfiguracija terena uz travnjak u Rovinju unatoč zaštitnim ogradama/pregradama ne omogućava da se spriječe pogledi znatiželjnika. Isti mogu kroz ogradu ili s obližnje ceste na uzvišenom položaju, iz obližnjeg šumarka, vidjeti barem dio travnjaka. A na tom uzvišenju se našao i jedan biciklist namjernik. S topom od fotoaparata/kamere. Ono baš profesionalnim.

No, kada su ga iz osiguranja HNS-a krenuli zatražiti da ne snima, kao i sve ostale, da je trening zatvoren za javnost razgovora nije bilo. „Osumnjičeni” nije ni pričekao da mu se to kaže, pa da se možda usput i predstavi. Barem nešto u stilu:

- Bond, James Bond.

Ili Powers, Austin Powers. Naime, sličan lik je viđen i dan prije na treningu, ako je riječ o istom čovjeku, a tada je pao s bicikla. Kao da je balkanski, a ne engleski špijun. Čim je dotični jučer vidio predstavnika sigurnosti HNS-a kako mu se približava dao je petama vjetra. Točnije pedalama. Pobjegao je s lica mjesta brzinom koje bi se valjda posramio i Lance Armstrong na dopingu. Samo po sebi dovoljno sumnjivo.

Baš slučajno se tamo našao s profesionalnim aparatom i bježi. Ako nemaš što kriti, ako ništa nisi kriv niti nemaš loše namjere – ne bježiš. I nižepotpisani je došao poćiriti trening. Uz namjeru da se opali koja fotografija, da se vidi kako se s obzirom na konfiguraciju terena teško može sakriti sve što momci rade na terenu. Međutim, rečeno je kako ovom prilikom nema fotografiranja. Fotografije su ili napravljene poslije završetka treninga ili ranijih dana, ili je u pitanju fotografija na kojoj se ne vidi teren tijekom treninga. Ne bi bio prvi špijun u ovakvim situacijama. Pamti se ulovljeni skaut kamerunske reprezentacije prilikom priprema reprezentacije Hrvatske u austrijskom Bad Tatzmannsdorfu uoči SP-a u Brazilu 2014. godine.

Zlatko Dalić tako je uspio samo jednim dijelom sakriti karte za nedjeljnu utakmicu, ne od medija nego od potencijalnih „špijuna”, engleskih, čeških, škotskih, svih naroda i narodnosti. Hoće li u vrhu napada igrati Ante Rebić ili Bruno Petković? Hoće li u prvotnom slučaju onda u početnu postavu uletjeli Nikola Vlašić umjesto spomenutog napadača Dinama? Ima li Borna Barišić i dalje „pole position” u odnosu na Joška Gvardiola? Mnogo toga i dalje je ostalo otvoreno, pa i detalji koji su uvježbavani na treningu. Kao što je i nakon ovog igrokaza ostao otvoren jedan veliki problem hrvatskog nogometa. Nedostatak kampa.

Da Hrvatska ima kamp onda bi se u ovoj situaciji kada je zbog strogih epidemioloških mjera otpao škotski St. Andrews kao baza za vrijeme Eura reprezentacija i dalje imala gdje adekvatno pripremati. Ovdje u Rovinju uvjeti su daleko od idealnih unatoč svoj dobroj volji domaćina koji su u završnici prvenstva zbog reprezentacije čuvali travnjak od utakmica. Prije svega zbog toga što izbornik ne može ništa pripremati u miru, daleko od očiju. Pritom su mu najmanji problem mediji koji samo profesionalno rade svoj posao i uglavnom imaju razumijevanja za te poteškoće svoje reprezentacije.

A malobrojni lokalni navijači, turisti su također odgledali (dio) trening(a). Među njima i oni najmlađi, uglavnom na ramenima očeva, kako bi na kraju treninga barem iz daljine vidjeli, pozdravili svoje ljubimce. Imali su i poruku za „kockaste”. Kada je momčad ulazila u autobus Ivanu Perišiću jedan je tata u ime svog sina i sebe poručio, povikao.

- Ivane, klepite te Engleze!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 05:32