StoryEditor
Domaći nogometpovratak korijenima

Jakobušić dao zamah Savjetu za razvoj nogometa u Dalmaciji: ‘Posudbe bijelih talenata bit će usmjerene, prije svih, prema Šibeniku i Dugopolju‘

26. ožujka 2021. - 17:21

Vraća li se nogometna Dalmacija svojim korijenima, vremenima kad nije bilo nikakvih, baš nikakvih nesporazuma na relaciji Splita s ostalim dalmatinskim središtima, pa i manjim klubovima!?

Možda ne bismo posegnuli za spomenutim pitanjem da se u nogometnim ćakulama od Zadra do Dubrovnika sve češće ne spominje inicijativa za utemeljenje Savjeta za razvoj nogometa u Dalmaciji. Izvaninstitucionalnog tijela koje bi sugeriralo ne samo suradnju Hajduka s ostalim dalmatinskim klubovima, već i promoviranje mladih dalmatinskih igrača, trenera i sudaca.

Dakako da je vjetar u leđa takvoj inicijativi bila ne tako davna izjava novog predsjednika Hajduka, dubrovačkog gospara Lukše Jakobušića, da će “posudbe bijelih talenata biti usmjerene, prije svih, prema Šibeniku i Dugopolju” ili da će nogometni tepih s Poljuda, poslije instaliranja hibridnog travnjaka u suradnji s HNS-om, biti preseljen u izuzetno simpatično nogometno gnijezdo u Zmijavcima.

- Valja oživjeti nekad privlačne revijalne utakmice u Poljudu, kad se Hajduk u prosincu sastajao s reprezentacijom dalmatinske regije. Dapače, tu manifestaciju valja proširiti i na Šibenčane. Točnije, da se Hajduk sastane s drugoligaškom, a “narančasti” s trećeligaškom selekcijom Dalmacije. Za nas, koji desetljećima trajemo u dalmatinskom nogometu, ne treba posebna argumentacija toga. Na taj način je u Split, u Ivićevo doba stigao Mišo Krstičević te se deset godina poslije preko šibenskog dresa vratio gotovo “otpisani” Slaven Bilić – podržava inicijativu o dalmatinskom nogometnom jedinstvu, te manifestacijama, koje bi pratile to zajedništvo splitski Šibenčanin, bivši prvotimac i direktor Hajduka Ante Žaja

Iskreni zaljubljenici u nogometnu Dalmaciju nisu zadovoljni ni aktualnom pozicijom dalmatinskih sudaca. Neovisno, o visokim ocjenama za arbitražu Splićanina Duje Strukana i gotovo besprijekornom suđenju Šibenčanina Darija Kulušića na derbiju Dinamo – Gorica. Daleko je to od doba kad su Dalmatinci (Sinovčić, Kulušić, Trivković, Beusan...) “nosili” prvoligaške liste. Da se ne vraćamo na vrijeme Glavine, Jovića, Bašice...

U tom kontekstu itekako raduje (pr)ocjena Vlade Svilokosa, potpredsjednika Sudačke komisije HNS-a glede mladih dalmatinskih sudaca, posebice Matea Ercega iz Pristega, te Splićana Ante Jurića i Terzića. Bolje rečeno, mišljenje da su oni jasna perspektiva hrvatskog suđenja.

Čitatelje, dakako, golica što o spomenutoj inicijativi misli predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić!? Naš dojam u neslužbenom kontaktu je i više nego pozitivan, baš kao što sve pozdravlja dobri, stari Zadranin Josip Bailo. Pogotovu, što projekcije govore da bi se kao dugoročan cilj postavilo nogometno buđenje zadarskih Stanova i dubrovačkog Lapada. Ni čelnici Šibenika ne bježe od najavljene suradnje.

Cijela priča, pak, dobiva dodatne optimističke obrise i zbog saznanja da je Hajduk na pragu rasformiranja druge momčadi. Ne samo zbog procjene da bi splitski “tići” brže napredovali u dalmatinskom susjedstvu, već i grubo realne računice koja govori da je 11 milijuna kuna, koliko godišnje troši druga momčad Hajduka, trenutačno prevelik financijski teret za “bijele”. Pogotovo kad nema prihoda od posjeta prvoligaškim utakmicama u Poljudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 05:52