StoryEditor
Domaći nogometkrajem svibnja

Izvršni direktor HNS-a ima ‘plan B‘: Čekamo odluku Stožera da klubovi dobiju dozvolu da nogometaši počnu trenirati u grupama

17. travnja 2020. - 21:15
Vladimir Dugandžić/Hanza media

Na novi početak Prve HNL morat ćemo se strpiti još barem mjesec i pol dana. Od prije desetak dana iz sjedišta Hrvatskog nogometnog saveza tri objavljena potencijalna scenarija starta nastavka sezone, onaj najbliži proklamirani datumski početak 16. svibnja je već prekrižen na sjednici IO-a Saveza. Premalo je vremena do tog termina ostalo. Igrači se za novi početak sezone moraju nakon ovih pauza i dobro pripremiti kako bi se povećani rizik od ozljeda što je moguće više smanjio. U igri su sada (pre)ostali plan B po kojem bi se sezona nastavila 30. svibnja te plan C koji za početak predviđa 13. lipnja.

- Početak sezone 30. svibnja je u ovom trenutku ajmo reći najizglednija, najrealnija opcija. Mi sa svoje strane radimo sve da to tako bude, naravno i u dogovoru s klubovima - rekao nam je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić.

Svi u hrvatskom nogometu priželjkuju da novi dan D bude na novi/stari Dan državnosti. Rok za objavu da je opcija 2 aktualna je 4. svibanj. Međutim, da bi se taj scenarij pretvorio u stvarnost potrebno je da se idućih dana ispuni i prvi sljedeći korak na koji nogometaši također ne mogu utjecati.

- Sada čekamo odluku Stožera civilne zaštite da klubovi dobiju dozvolu da počnu trenirati u grupama – kazao je Kustić.

Neki su klubovi poput Hajduka, Lokomotive... već počeli s radom, ali u pitanju su individualni treninzi, svaki igrač trenira pojedinačno. Nije riječ o grupnim treninzima s kojima su recimo već ranije počeli njemački bundesligaši. U tamošnjim klubovima nogometaši treniraju u manjim grupama, primjerice po četvorica ili šestorica. Vodstvo HNS-a po tom je i svim drugim pitanjima u stalnim razgovorima s Nacionalnim stožerom civilne zaštite čije se sve preporuke u svrhu zaštite igrača, trenera, osoblja maksimalno poštuju. Čeka se sada zeleno svjetlo za grupne treninge.

- U stalnim smo kontaktima i sa Središnjim državnim uredom za šport i gospodinom Družakom. Voljeli bismo da to što prije dobijemo, da možemo krenuti s time. Naznake postoje da bi se moglo krenuti s time – rekao nam je Kustić.

Traje nova bitka s koronom, ali i s vremenom. Podsjetimo, natjecanja u sezoni 2019/20 moraju završiti do 3. kolovoza. Naravno, ukoliko ne bude nekih novih odgoda na razini UEFA-e.

Do tada u HNS-u rade na mjerama pomoći klubovima zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a nakon ovotjednog sastanka IO-a HNS-a o njima bi trebalo biti govora i idućeg tjedna. Neke, prije svega manje stabilne prvoligaše ova je situacija dodatno financijski uzdrmala i trebat će im ruka pomoći da se sezona za početak privede kraju. Mahom je riječ o klubovima sa začelja ljestvice. Tim mjerama financijske pomoći trebali bi vjerojatno biti obuhvaćeni i prvoligaši i drugoligaši. I po tom djelovanju u hrvatskom nogometu trebalo bi se znati više nakon što će se i idućeg tjedna održati još jedan videokonferencijski sastanak na razini UEFA-e predstavnika svih članica krovnog europskog nogometnog tijela, a poslije kojeg bi cijela situacija i slika trebala biti nešto jasnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 14:21