StoryEditor
Domaći nogometsporni datum

Izgleda da je Mišković stupio u kontakt s Docom Brownom: Rijeka danas slavi svoj 115. rođendan, iako je prošle godine proslavila tek 74.

Piše A.J.
25. studenog 2021. - 13:40

"Hrvatski nogometni klub Rijeka u četvrtak slavi 115. rođendan. Iako godine polako prolaze, Rijeka ne staje. I dalje teče jednakom snagom, a uspjesi ostvareni kroz dugu povijest, posebnice proteklih nekoliko godina najbolji su dokaz da njezina snaga ne jenjava", tim riječima započinje današnja objava na službenim stranicama Rijeke.

Za one koji su zaboravili, Rijeka je u prosincu prošle godine postala najstariji aktivni hrvatski nogometni klub, nakon što je vodstvo odlučilo da klub više nije osnovan 29. srpnja 1946., već 25. studenog 1906.

Armada je novi datum osporila u svom službenom priopćenju u kojem je između ostaloga pisalo:

- Svi mi koji naš klub pratimo malo duže dobro znamo kako je godina osnutka HNK Rijeke 1946. (kao NK Kvarner), a u daljnje objašnjavanje povijesti ovom prilikom ne želimo ulaziti.

Ipak, čelništvo Rijeke ostalo je odlučno u ideji da se klub postara za 40 godina, a objašnjenje objavljeno na službenim stranicama glasi:

"Riječka nogometna povijest je bogata, prva utakmica odigrana je upravo u Rijeci 1873. godine povodom puštanja u promet dionice pruge Rijeka-Karlovac-Zagreb-Budimpešta. Ujedno je 1904. godine osnovan Club sportivo Olimpia sa sekcijama za plivanje, biciklizam, laku atletiku i boks, a nogometna sekcija dodana je 25. studenog 1906. godine. Ovaj datum smatra se začetkom riječkog nogometnog prvoligaša.

Olimpiji će se pridružiti još nekoliko riječkih nogometnih klubova među kojima i Gloria koja je osnovana 1918. Olimpia i Gloria bili su najveći gradski rivali sve dok se 2. rujna 1926. g. nisu spojili u nogometni klub Unione Sportiva Fiumana. Klub je to koji je dvije godine kasnije igrao u talijanskoj Serie A zahvaljujući čemu su na stadionu Kantrida gostovali najveći talijanski klubovi poput Intera (tada Ambrosiana), Juventusa i Napolija. Na otvaranju preuređene Kantride 1935. godine Fiumana je ugostila Romu, a u lipnju 1941. godine Fiumana je postala prvak talijanske Serie C.

Dekretom jugoslavenskih komunističkih vlasti Fiumana je ugašena u lipnju 1945. godine da bi odmah 1946. bio osnovan NK Kvarner kojem je pristupila većina igrača Fiumane i koji je, kao i Fiumana, igrao na stadionu Kantrida.

Rijeka baštini dugu i bogatu povijest, ali mnogi će kao najsvjetliji trenutak istaknuti 21. svibnja 2017. godine, dan kada je Rijeka postala prvak Hrvatske. Dan kojega su svi navijači Rijeke jedva dočekali, dan kada je na Rujevici plakalo i staro i mlado.

Važan datum u povijesti je i 29. srpnja 1946. godine. Na sastanku u Gradskom fiskulturnom savezu, na kojem su bili prisutni vodeći gradski sportski djelatnici kao Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi, raspravljalo se više od tri sata o budućnosti, ali i o novom imenu glavnog riječkog kluba. Tada je nogometni klub, odnosno sportsko društvo dobilo ime FD Kvarner – Quarnero. Novoosnovani klub je simbol ujedinjenja dvaju gradova na Rječini. Godine 1954. godine, u jeku međunarodnih tenzija nastale oko Tršćanske krize, sukladno želji da se stvori bolji gradski brend, vlasti opet mijenjaju ime kluba, u NK Rijeka."

Dakle, Rijeka danas slavi svoj 115. rođendan, iako je prošle godine proslavila tek 74. Damir Mišković je, izgleda, stupio u kontakt s Docom Brownom i provozao se u njegovom DeLoreanu.

item - id = 1145961
related id = 0 -> 1145950
related id = 1 -> 1145318
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 13:41