StoryEditor

Idući hrvatski suparnici: Škoti se razmeću velikim ambicijama, Česi su na prvenstvo ispraćeni s dosta skepse

14. lipnja 2021. - 08:23

Nakon ogleda s Engleskom fokus pozornosti hrvatske reprezentacije bit će usmjeren na ogled u Glasgowu između Škotske i Češke (ponedjeljak, 15 sati). Radi se o narednim suparnicima hrvatske momčadi. 

Škoti su iznimno “nabrijani” na ovaj Euro. Njih na velikim natjecanjima nije bilo 23 godine. Premda posjeduju momčad skromnu kvalitetom (najveća im je zvijezda igrač Manchester Uniteda, Scott McTominay), a završni turnir su izborili tek u dodatnim kvalifikacijama, Škoti se razmeću velikim ambicijama. 

Vrckavi Clarke

Na novinarsko pitanje o favoritima Europskog prvenstva, izbornik Steve Clarke ponudio je zanimljiv odgovor:  

- Ne bude li Škotska europski prvak, neka to bude Engleska!

Svoj odabir favorita Clarke je “obranio” činjenicom da je veći dio života proveo u Engleskoj (a ondje su mu rođeni i sinovi). Škotski izbornik dakako očekuje bodove (protiv Češke) na startu turnira. 

Analitičari međutim ističu evidentnu manjkavost igre škotske momčadi. Naprosto, nije dobro izbalansirana. Većina akcija kreće po lijevoj strani, po kojoj ordiniraju Tierney, McGregor i Robertson. Dakle, igra škotske momčadi poprilično je predvidljiva... 

‘Loša berba’ Čeha

Pitanje je međutim koliko to može pomoći Česima. Oni su iz Strahova (praške četvrti u kojoj imaju kamp tijekom Eura) ispraćeni s mnogo skepse. Naime, u pripremnoj utakmici s Italijom teško su stradali – 0:4. To im je drugi najteži poraz od češke neovisnosti. 

Kritičari kao najslabiju točku češke reprezentacije ističu posljednju liniju, odnosno stoperski par: Brabec (iz Plzena) i Čelustka (iz praške Sparte). Kao najveću zvijezdu češki navijači ističu Tomaša Součeka, igrača londonskog West Hama.

No, ova generacija čeških nogometaša daleko je od “najboljih berbi”, odnosno reprezentacija koje su došle do polufinala (2004.) ili finala (1996.) Europskog prvenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 02:27