StoryEditor
Domaći nogometrealno ili ne?

Hrvatskom klupskom nogometu prijeti europski 'trećeligaški status' i gubitak mjesta u Europskoj ligi, a da se to ne bi dogodilo, Dinamo mora u osminu finala Lige prvaka

5. listopada 2019. - 13:30

U sezoni 2020/21. Prva HNL će u kvalifikacije za europska natjecanja nominirati pet predstavnika: dva u Ligi prvaka i tri za Europsku ligu. Zgodno zvuči konstatacija da će pola lige – u Europu.

Ali, iskustvo u kvalifikacijama ove sezone (kao i nekoliko prethodnih) upućuje nas na zaključak da nije presudan broj sudionika već kvaliteta koju će hrvatski prvoligaši ponuditi u europskoj konkurenciji.

Uostalom, činjenica da će pet hrvatskih klubova iduće sezone biti u ždrijebu europskih kvalifikacija nije posljedica unaprijeđenja odnosa i kvalitete HNL-a nego snaženja koeficijenta samo jednog kluba (Dinamo), ostvarenog na temelju najvećeg uspjeha u posljednjih pola stoljeća.

UEFA je prošlog mjeseca donijela revolucionarne promjene uvođenjem trećeg klupskog natjecanja, tzv. Konferencijske lige. Radi se de facto o raslojavanju Europske lige. U Konferencijskoj ligi participrat će klubovi ‘’treće kategorije’’, odnosno predstavnici nacionalnih saveza ispod 15. mjesta UEFA-ine liste. Dakako, u trećoj ligi europskog nogometa i financijski će efekti biti najskromniji.

Što novi poredak europskog nogometa (od sezone 2021/22.) konkretno znači za hrvatske klubove? Prema aktualnoj situaciji Hrvatska je na UEFA-inoj listi – 18. To znači da će 2021. hrvatski prvak kao i do sada igrati kvalifikacije (ovisno o koeficijentu) od 2. ili 3. pretkola.

U Europskoj ligi HNL neće imati predstavnika (osim ukoliko prvak ne ispadne u doigravanju za Ligu prvaka) te tri kluba u Konferencijskoj ligi, koji će natjecanje započeti od 2. pretkola.

Kakvi su izgledi da hrvatski klupski nogomet na UEFA-inoj listi podigne sadašnji rejting i na kraju sezone ostvari plasman na 15. mjesto? Faktički, sve ovisi o Dinamovim rezultatima u Ligi prvaka. Odnosno, rezultatima klubova konkurentskih nacionalnih saveza.

Trenutačno, za povlaštenu 15. poziciju u borbi su četiri zemlje: Grčka (s koeficijentom 25.300), Cipar (25.000), Srbija (24.500) i Hrvatska (24.375). Pritom valja istaknuti – Grci imaju Olympiakos u Ligi prvaka, Ciprani Apoel u Europskoj ligi, dočim Srbi imaju dva kluba, Crvenu zvezdu u Ligi prvaka i Partizan u Europskoj ligi.

Objektivno, Hrvatska može do 15. mjesta jedino ukoliko se Dinamo plasira u osminu finala Lige prvaka. U tom slučaju hrvatski bi prvak ukupnom koeficijentu pridonio i s dodatnih 1.250 bodova bonusa.

Tada bi hrvatski klupski nogomet imao (od sezone 2021/22.) dva kluba u Ligi prvaka, jednog u Europskoj ligi i dva u Konfederacijskoj ligi. Koliko je ovakav epilog realan, prosudite sami...

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:53