StoryEditorOCM
Domaći nogometmalo nedostaje

Hrvatska u Poljskoj može sve riješiti, a za Dalića postoje tek dvije dvojbe uoči gostovanja u Varšavi

Piše K. M.
15. listopada 2024. - 09:00

Jedna pobjeda dijeli Hrvatsku od nokaut faze natjecanja koje prošlo put od izjave izbornika Zlatka Dalića da bi ‘htio da se ukine‘ do toga da u svom mandatu izbornik broji i tu medalju uz one dvije sa svjetskih prvenstava. Hrvatska je na dobrom putu prema branjenju medalje, srebra kojim se okitila lani u finalu sa Španjolcima.

Prijašnjih godina final four igrale su samo četiri najbolje reprezentacije iz kategorije A, onih najbolje rangiranih u Ligi nacija, a od ove sezone uvedena je i nokaut faza s četvrtfinalima u koju ulaze i svi drugoplasirani iz četiri skupine elitne kategorije. 

Dalićevim izabranicima za taj plasman treba barem drugo mjesto, a pobjeda u Varšavi to donosi sigurno. Poljaci su idući protivnik Hrvatske, nakon što su na Maksimiru savladani Škoti, a to je bila i druga pobjeda Dalićevih izabranika u skupini. Dosad su upisali poraz od Portugalaca te uz Škote pobijedili i Poljake, koji su već gostovali u Hrvatskoj.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Škoti su u skupini posljednji, a u nimalo zavidnoj situaciji nisu ni Poljaci koji su dosad slavili samo protiv posljednjeplasiranih u skupini. Ni remi neće puno značiti Poljacima koji će zasigurno na domaćem terenu pokušati ostvariti pobjedu, a upitno je s koliko kvalitete se mogu suprotstaviti Hrvatskoj.

Iako je izbornik nekoliko puta mijenjao mišljenja o ovom natjecanju i još uvijek nije jasno iskomunicirao što želi od njega, mnogi su mišljenja da bi trebalo služiti za eksperimentiranje s taktikama, različitim sustavima igre i uvođenjem novih igrača u kadar. No izbornik je ostao vjeran svojoj politici i gledajući popise dvosmislen, točnije dvostrukih standarda kad je pozivanje igrača u pitanju.

Kad je u pitanju sustav igre tu se orijentirao na onaj s trojicom stopera i zasad to dobro funkcionira s linijom koju čine Josip Šutalo, Duje Ćaleta-Car i Joško Gvardiol, a u bližoj budućnosti u toj liniji bi se mogli naći još neki igrači poput 17-godišnjeg Luke Vuškovića. Bočne pozicije uoči ovog okupljanja bile su problem, a protiv Škota je izbornik to riješio stavljanjem Ivana Perišića desno te Borne Sose na lijevu strani.

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Damir Senčar/Afp

Opravdanim izostankom Matea Kovačića dobio je Dalić mogućnost za isprobati druge opcije. U prošloj utakmici je od prve minute igrao Mario Pašalić, a očekuje se isto i u Varšavi da zaigra u paru s Lukom Modrićem dok bi ispred njih mogao startati Martin Baturina, a u napadu Andrej Kramarić i Ante Budimir ispred Igora Matanovića, strijelca prvijenca iz prošle utakmice. Za Dalića u ovom susretu vjerojatno postoje tek dvojbe oko promjene napadača ili jednog do dva igrača u veznom redu, a dvojbe sigurno nema kad je u pitanju ishod prema kojem se ide.

Sastav za Varšavu

Poljska - Hrvatska, stadion PGE Narodowy - Varšava, 20.45 sati
Utakmica 4. kola Lige nacija skupine A elitne kategorije
Sudac: Alejandro Hernández (Španjolska)

Mogući sastav Hrvatska (3-4-1-2): Livaković - Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol - Perišić, Modrić, Pašalić, Sosa - Baturina - Kramarić, Budimir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 09:03