StoryEditor
Domaći nogometdavno ispisan narativ

Hrvatska repezentacija već skoro tri godine nije uspjela upisati dvije pobjede zaredom u kvalifikacijama, može li Dalić prekinuti taj niz?

Piše JL
11. rujna 2019. - 20:27

Kada u listopadu okupi momčad za presudne dvoboje s Mađarskom i Walesom (10. u Splitu, 13. u Cardiffu), Zlatko Dalić u podsvijesti će nositi problem koji stane pod radni naslov ‘skrivene ljepote paket aranžmana’.

Kako, naime, dobiti dvije utakmice u susjednim kalendarskim terminima? Jer hrvatska reprezentacija obično ima kondicije samo za jednu pobjedu. Posljednje iskustvo sa Slovačkom i Azerbajdžanom savršeno se uklapa u davno ispisan narativ…

Igor Štimac ispraćen je otkazom s klupe nacionalne momčadi nakon što je kompromitirao dobre rezultate s početka kvalifikacijske kampanje za Svjetsko prvenstvo 2014, ali ostaje zapisano da je on naš posljednji izbornik koji je majstorski, za ‘sjedi pet’, apsolvirao ovaj izazov.

Štimac je, naime, u ožujku 2013. godine prvo na leđa glatko položio Srbiju u Maksimru (2-0), pa nekoliko dana kasnije poveo momčad u Wales i iz minskog polja Swanseaja kući se vratio s punim plijenom unatoč ne baš nezaboravnoj igri.

Srbija ulazi u ladicu s onim utakmicama koje energetski i emotivno, motivacijski i zdravstveno, i na svaki drugi način troše momčad do maksimuma. Poznavajući našu sklonost da tu i tamo zaspemo na lovorikama, mnogi su tada predviđali grubo prizemljenje, ali Štimac je pronašao metodu da igračima napuni baterije i iščupa važnu pobjedu.

Trebalo je potrošiti nova dva izbornika i više od tri I pol godine da navijači dočekaju reprizu Štimčeva uspjeha. Pothvat je ostvario Ante Čačić, ali protiv objektivno manje zahtjevnih suparnika, namlativši u listopadu 2016. prvo Kosovo u Skadru sa 6:0 prije nego što je na drugom kraju kontinenta više sretno nego spretno došao do pobjede protiv Finske u Tampereu (1:0).

Ako uračunamo prijateljske utakmice koje, istini za volju, često znaju prerasti u neobavezni talent show i izborničko mudrovanje s novim formacijama, zbog čega njihove rezultate uzimamo s rezervom, Hrvatska je nanizala već 13 ovakvih kalendarskih paket aranžmana bez dvije vezane pobjede. A to ukazuje na slabost, možda i sindrom. ‘Vatrenima’ nedostaje instinkt ubojice.

Nakon ogledne vježbe iz modernog nogometa u Trnavi, mentalno jača grupa igrača dočekala bi gostovanje u Azerbajdžanu kao priliku za brušenje gol-razlike, ali Dalićevi igrači su empatična bića sklona humanitarnim akcijama. Obodriti klonulog suparnika, darovati mu poneki bod, plemenit je i velikodušan čin. Ako pomaže sunarodnjaku u nevolji, a ovim bodom Nikola Jurčević na neko vrijeme je spasio posao, tim ljepše…

Dvije utakmice u listopadu zahtijevat će od Dalića da se uživi u ulogu mentalnog trenera više nego ikad ranije. Igrači mu se okupljaju u ponedjeljak na regeneracijskom treningu, a utakmica s Mađarima je u četvrtak. Već u nedjelju zatvaraju mini-ciklus dvobojem u Walesu.

Izbornik neće imati vremena za ozbiljnije uigravanje formacije, morat će se osloniti na intiuiciju u odabiru momčadi, a možda i iz DVD kolekcije izvući dvije Štimčeve pobjede…

#ZLATKO DALIĆ#IGOR ŠTIMAC#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 11:07