StoryEditorOCM

Hrvatska pobjeđuje kao velikani, na klasu i rutinu. Cilj opravdava sredstvo, Dalića ne zanima kakav će ostaviti dojam

Piše Ivan Renić
30. ožujka 2023. - 09:11

Za plasman na Euro straha nema! Možda smo isto mogli konstatirati i neposredno nakon što je obavljen ždrijeb. Jer Turska, Wales i Latvija ne čine baš „skupinu smrti”. No, utakmica s Turcima ovu je tvrdnju dokazala. Hrvatska će se kao prva u skupini plasirati na Europsko prvenstvo u Njemačkoj!

Tome u prilog ne govori pobjeda u Bursi, već način na koji je ona ostvarena. A to opet nije bilo lepršavom igrom od prve do zadnje minute, napadačkim nogomet, „umiranjem” u ljepoti ili slično. Već na čistu rutinu i individualnu kvalitetu. A nakon srebra iz Rusije i bronce iz Katra možemo dodati još jednu stavku. Na iskustvo pobjeđivanja. Jer Hrvatska pod izbornikom Zlatkom Dalićem izgradila je upravo to. Vatreni pobjeđuju u kontinuitetu. Naučili su nas na to.

Cilj opravdava sredstvo

Bez obzira na to kakva je igra, bolja ili lošija. Bez obzira na to u kakvoj se situaciji nalazimo... Jer remi sa slabašnim Walesom na prepunom Poljudu pred gostovanje u vreloj Bursi zacijelo nije najbolja uvertira. Iznimno je zato bila važna pobjeda protiv Turaka, nova tri boda na kontu naših.

image
Tom Dubravec/Cropix

A oni su upisani točno onako kako se „moraju” pobjeđivati utakmice koje „moraš” pobijediti. Osvoji tri boda kako god znaš. Cilj opravdava sredstvo. Početak je kvalifikacija, novi je ciklus i o umjetničkom dojmu brinut ćemo kasnije. Spoznao je to Dalić, učinio i nekoliko preinaka u odnosu na dvoboj s Walesom.

Dominirali su Turci u prvih 10-15 minuta. A u tom je periodu Hrvatska na svojoj strani imala, kako neki kažu, sreću. Onu koja se zove Dominik Livaković. Čovjek je to koji je nepravedno zapostavljen u izboru za najboljega vratara minulog Svjetskog prvenstva. Dalje ne treba trošiti riječi...

Usporedbe s Realom

Dakle, utakmice poput ove rješavamo u svoju korist na čistu klasu! Neki su već povukli usporedbe s velikim Realom. Madridski klub već godinama rutinirano igra, na iskustvo. Pogotovo kada se radi o Ligi prvaka gdje su daleko najuspješnija momčad u povijesti. Hrvatska je, stoga, točno kakva treba biti. Prava, čvrsta, turnirska momčad. Ona koja igra na rezultat i ne zanima je kakav će dojam ostaviti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 11:21