StoryEditor
Domaći nogometliga nacija

Hrvatska opet na rubu ispadanja: prošli put nas je spasila UEFA proširenjem, ovaj put neće...

10. rujna 2020. - 07:26
AFP

Nakon prve dvije utakmice novog izdanja Lige nacija prilično je jasno da hrvatsku nogometnu reprezentaciju čeka borba za ostanak u elitnom razredu tog natjecanja. Ponovno. Francuska i Portugal su „odmaglili” s po šest bodova, a Hrvatska i Švedska ostali su na nuli u trećoj skupini Lige A.

Posljednje, četvrto mjesto u skupini donosi ispadanje u Ligu B gdje su kvalitetom slabiji suparnici koji ni izbliza nemaju renome reprezentacija iz Lige A. Poput Rumunjske, Austrije, Norveške, Češke, Srbije, Turske, Mađarske, Rusije, Slovačke... Zato je jako važno ostati u najvišem razredu, rame uz rame s velesilama. Te su utakmice kvalitetnije, praćenije, to je društvo kojemu kao svjetski doprvaci pripadamo. Iako, treba biti iskren i reći da nismo tako izgledali u porazima u Portu i Parizu.

Ako odvrtimo film unatrag, izabranici Zlatka Dalića već su bili ispali iz Lige nacija A u prvom izdanju tog natjecanja. U skupini sa Španjolskom i Engleskom završili su posljednji i već se spremili za Ligu B, a onda je prije točno godinu dana UEFA najavila reformu natjecanja. Pokazalo se, na našu sreću. Lige A, B i C proširile su se s 12 na 16 sudionika (D se smanjila na 7), što je izravno „spasilo” Hrvatsku, ali i Njemačku, Poljsku i Island koji su zauzeli posljednja mjesta u svojim skupinama. Svi su oni ostali članovi Lige A i u drugom, aktualnom izdanju.

Hoće li odluka pasti u Poljudu?

Novu priliku sada treba opravdati, što Hrvatska nakon prvih 180 minuta nije napravila. Francuska i branitelj naslova Portugal trebali bi odlučivati o prvom mjestu u skupini koje vodi na završni turnir, dok će se Hrvatska i Švedska po svemu sudeći „potući” za treće mjesto.

U tom je kontekstu naš sljedeći okršaj možda i najvažniji, sa Švedskom na Maksimiru 11. listopada. Sve osim pobjede bilo bi golemo razočaranje i maksimalno bi nam otežalo misiju ostanka u ligi. Tri dana kasnije na istome mjestu dočekujemo Francusku, a u studenom gostujemo u Solni kod Švedske (14.11.) i onda u Splitu igramo s Portugalom (17.11.). 

Puno je još bodova u igri, čak 12, i ima dovoljno vremena za popravak dojma, no Dalićevi će dečki jednostavno morati odnekud pronaći djelić čarolije iz Rusije 2018. kako bi izbjegli ispadanje iz elitnog društva. Prošli put UEFA nam je pružila ruku spasa, no ovaj je put neće biti. Morat ćemo sami sebe izvući iz neprilika u koje smo se uvalili.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. listopad 2020 22:59