StoryEditor
Domaći nogometvažna utakmica

Hrvatska nipošto ne smije podcijeniti Azerbajdžan, Kovačev remi najbolja je opomena

9. rujna 2019. - 14:37

Slovačka je pobijedila Azerbajdžan, u Bakuu – 5:1. A Hrvatska je deklasirala Slovačku, u Trnavi – 4:0. Navijačkom analogijom, Hrvatska bi – u ponedjeljak, trebala ''nakrcati'' Azerbajdžan.

Međutim čak i studioznije analize nogometnih vrijednosti reprezentacija Azerbajdžana i Hrvatske upućuju na sličan zaključak: svaki rezultat osim hrvatske pobjede predstavljao bi ogromno iznenađenje! Predvidiva je i taktika kojoj bismo u ponedjeljak navečer na Bakcell Areni u Bakuu trebali svjedočiti. Nema sumnje da će hrvatska momčad imati više loptu u nogama i inzistirati na ofenzivnoj igri, s naglaskom na probijanje (suparničkog defenzivnog bloka) – po bokovima. Domaćin će se zasigurno braniti s desetoricom – iza lopte...

Ipak, iskustvo nas uči da na tlu Azerbajdžana ne bismo trebali očekivati ''lagan posao''. Hrvatska je momčad u srazu protiv Slovačke doživjela emotivno, ali i energetsko pražnjenje. Nije stoga realno priželjkivati reprizu nastupa iz Trnave. A s aspekta biologije, to je gotovo i nemoguće. Prije bismo mogli vidjeti mučnu i dosadnu igru, s puno ponavljanja, u očekivanju pogreške protivničke momčadi. Azeri će jamačno pružiti fanatičan otpor. Njima je dvoboj protiv viceprvaka svijeta vjerojatno na razini – finalne utakmice Mundiala (koju nikada neće doživjeti).

Nogometni teoretičari često ističu aksiom: od svih sportova nogomet je igra u kojoj favorit najrjeđe pobjeđuje. Nešto više o tome zna bivši hrvatski izbornik Niko Kovač. Upravo je on doživio Azerbajdžan (i nogomet) u najdramatičnijem izdanju. A posložio je respektabilnu momčad: igrali su Modrić, Mandžukić, Rakitić, Perišić, Ćorluka, Vrsaljko, Vida, Subašić...

Reprezentaciju Azerbajdžana vodio je Robert Prosinečki. Nije uspio sastaviti najbolju momčad. Jedan od ključnih mu igrača završio je u istražnom zatvoru, pod optužbom da je naručio ubojstvo novinara!? No, ''Žuti'' je u obračunu s Hrvatima pribjegao legitimnom triku: inzistirao je da se utakmica odigra na malom i sporijem terenu, na podlozi gdje su više dolazile do izražaja agresivnost i požtvovnost domaćih igrača nego neosporna kvaliteta gostiju.

Kao što je znano, utakmica u Bakuu završila je – 0:0. Narušenog ozračja, hrvatska je rezprezentacija proslijedila za Oslo, gdje je u kvalifikacijama za Euro 2016. doživjela neugodan poraz od Norveške – 0:2. Nekoliko dana kasnije, Niko Kovač je smijenjen...

Teško je današnju situaciju poistovjećivati s onom otprije četiri godine. Mada momčad Azerbajdžana opet sastavlja hrvatski trener – Nikola Jurčević.

- U Zagrebu je reprezentacija Azerbajdžana pokazala da može biti nezgodan protivnik. Nemamo pravo na opuštanje. Sadašnju bih situaciju mogao usporediti s onom nakon pobjede protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu. Tada sam rekao da moramo biti ponizni i ostati čvrsto na zemlji. Ako ne pobijedimo Azerbajdžan, ništa nismo napravili – veli hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:56