StoryEditor
Domaći nogometeuro 2020.

Hrvatska je izbjegla Francusku, Belgiju i Nizozemsku, ali joj prijeti skupina s Engleskom, Portugalom i Srbijom

22. studenog 2019. - 00:51

Najlošiji scenarij ždrijeba Eura za Hrvatsku bi vjerojatno bio skupina s Engleskom, Portugalom i Srbijom. Na papiru najlakšu skupinu “kockasti” bi vjerojatno dobili ako bi ih ždrijeb spojio s Njemačkom, Češkom te Bjelorusijom.

U subotu 30. studenoga u Bukureštu će se održati poludirigirani ždrijeb skupina Eura 2020. kojem će čak 12 država biti domaćini. U njemu će se naći 20 poznatih te četiri nepoznata sudionika koje ćemo saznati tek u ožujku nakon play offa Lige nacija.

Mnogo toga je ipak već unaprijed poznato, iako je cijeli ždrijeb poprilično kompliciran. Zna se u koje su skupine automatski svrstani domaćini, njih sedam koji su se već plasirali, kao i još nekolicina reprezentacija. No, u play offu sa šansama da se plasiraju su još četiri domaćina Republika Irska, Rumunjska, Škotska i Mađarska, a koji će u slučaju plasmana također igrati u skupinama koje se igraju u njihovim državama.

Hrvatska će se naći u drugom potu nositelja. Potovi su određeni prema kriteriju učinka u kvalifikacijama. “Kockasti” ne mogu u skupine B ili C jer su tamo već smještene reprezentacije iz drugog pota Rusija odnosno Nizozemska. To znači i da smo srećom izbjegli vodeću reprezentaciju po FIFA-inom svjetskom rankingu Belgiju u skupini B, ali i na papiru najlakšeg protivnika iz tog pota Ukrajinu u skupini C.

Srećom, u drugom potu je i svjetski prvak Francuska pa ćemo ih izbjeći. Najveća mina je europski prvak Portugal u trećem potu kojeg bi također valjalo izbjeći. Svjetski prvak je u tek drugom potu, kao i viceprvak Hrvatska. A europski prvak je tek u trećem! Očito ova odluka da se potovi slažu po učinku u ovim kvalifikacijama i nije baš najsretnije rješenje.

Ako nam zvijezde ne budu naklonjene, protivnici će nam biti neke od najvećih svjetskih zvijezda. Spoji li nas ždrijeb opet s polufinalistom SP-a Engleskom i europskim prvakom Portugalom na drugoj strani će biti Harry Kane, Raheem Sterling, Cristiano Ronaldo na možda i oproštaju od reprezentacije, Joao Felix... A ako iz četvrtog pota stigne Srbija, to je više od utakmice. Ne bi ni Škotska bila dobar ždrijeb, jer bi oni igrali u svom Glasgowu.

Njemačku nitko nikada ne priželjkuje za protivnika, ali alternative su Engleska, Španjolska ili probuđena Italija koja je u deset susreta kvalifikacija ostvarila deset pobjeda. Uz to bismo u skupini A uz Rim igrali u azerbajdžanskom Bakuu. Onda je možda ipak bolje na noge “elfu” koji je u krizi (kao i mi trebali su ispasti iz A Lige nacija), smjeni generacija, ali da smo bliže Lijepe naše u Münchenu i Budimpešti.

Češka, Austrija i Švedska su protivnici iz trećeg pota svakako poželjniji od Turske i pogotovo Portugala. A od svih sudionika play offa D Lige nacija u kvalifikacijama je najskromniji učinak imala Bjelorusija.

Skupinu će proći po dvije najbolje plasirane reprezentacije kao i četiri najbolje trećeplasirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 11:05