StoryEditor

Hoće li Bjelica preživjeti ‘prokletstvo druge sezone’? Trener Osijeka nema se običaj dugo zadržati u jednom klubu

Piše Mladen Bariša
16. svibnja 2021. - 11:01
Vlado Kos/Cropix

Već sredinom lipnja većina će hrvatskih prvoligaša krenuti s pripremama za novu sezonu.

Poglavito se to odnosi na klubove s europskim obvezama. Dinamo će pripreme početi već 9. lipnja. Zagrepčani i prvi kreću: 6. ili 7. srpnja igraju 1. pretkolo Lige prvaka. Ostali klubovi startaju od 2. pretkola Konferencijske lige (22. i 29. srpnja).

Završnica ove sezone je navještaj onoga što nas očekuje u idućoj. Osijek je dugo stvarao pritisak Dinamu i održavao privid neizvjesnosti. Sve do sedam kola prije konca natjecanja i izravnog dvoboja koji je završio bez pobjednika (1:1). Osječani su međutim postali žrtve vlastitih tenzija. Uslijedile su četiri utakmice bez pobjede (Dinamo, Rijeka, Varaždin, Gorica), u kojima je momčad Nenada Bjelice osvojila svega tri boda!

Ali, umjesto svojih igrača ‘’proigrao’’ je osječki trener. U serijalu javnih istupa, Bjelica je ‘’prokazao’’ postojanje korporacije u HNL-u, te naposljetku ustvrdio kako – ‘’prvenstvo nije regularno’’. Trener Osijeka iznio je i argument za svoju tvrdnju: ‘’nije logično da jedan klub u ligi ima 17 igrača na posudbama’’.

Bjeličine izjave nitko međutim nije želio komentirati. Očitovao se jedino Dinamo, posprdnom objavom na Facebooku: citatom iz filma ‘’Maratonci trče počasni krug’’ – ‘’Laki je malo nervozan...’’!

Ostaje dojam da je Bjelica svojim objedama želio ponajprije ispratiti aktualnu, izgubljenu sezonu i ‘’stvoriti uvjete’’ za narednu, u kojoj Osječani očekuju dodatni iskorak i povijesnu titulu Prve HNL.

Bez rasprodaje u Maksimiru

Koliko je međutim realno očekivati pad Dinama u idućem prvenstvu, poglavito nakon maksimirskih najava da uslijed odličnih poslovnih rezultata ove sezone, neće biti (ras)prodaje najboljih igrača u ljetnom prijelaznom roku? I koliko je realno da Osijek naredne sezone ponovi ovogodišnje rezultate (ako pretpostavimo da će Hajduk, Rijeka i Gorica biti moćniji nego što su danas)?

No, postoji još jedan upitnik vezan ponajprije uz Bjelicu, a kojega često ističu oni što pomnije prate njegov ‘’lik i djelo’’. Dakle, NK Osijek osmi je klub u trenerskoj karijeri Nenada Bjelice. U sedam dosadašnjih – Kärnten, Lustenau 07, WAC St. Andrä, Austria Wien, Spezia, Lech Poznan, Dinamo, samo je u jednom klubu Bjelica dočekao kraj druge sezone.

Bilo je to u austrijskom drugoligašu WAC-u (kojega je Bjelica uveo u Bundesligu). Prethodna činjenica ne implicira Bjeličinu nestručnost ili loš rad. Konačno, vjerojatno bi i u Maksimiru dočekao konac druge sezone da je uspio pomiriti vlastiti temperament s načinom razmišljanja klupskih čelnika (braćom Mamić).

Besciljne rasprave

Dojam je kako se ‘’prokletstvo druge sezone’’ veže uz Bjelicu (kao svojevremeno i uz Ćiru Blaževića) što se nakon početnog uspjeha posvećuje temama izvan svog djelokruga kompetencija i odgovornosti. Poput spomenute teze o neregularnosti prvenstva (ma koliko njegovi stavovi bili ispravni).

Ako je Osijek bespogovorno prihvatio regule i uvjete natjecanja u Prvoj HNL, onda je posve deplasirano da se trener iscrpljuje besciljnim raspravama i projicira nervozu u vlastitu svlačionicu te stvara (nepotrebne) neprijatelje u strukturama HNS-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2021 14:53