StoryEditor
Domaći nogometNije mu po guštu

Hoće li Bjelica ponovno završiti na tribinama: Mogu me kazniti, ali ja ću i dalje tvrditi da je VAR samo sredstvo za manipulaciju

Piše Mladen Bariša
9. studenog 2019. - 18:09

Hoće li Nenad Bjelica ponovno završiti na tribinama? Prošle sezone, utakmicu u Maksimiru protiv Benfice trener ''modrih'' nije vodio s klupe, jer je u susretu s Viktorijom iz Plzena ometao igrača suparničke momčadi prilikom izvođenja auta!? Sada bi trener Dinama iznova mogao postati predmetom postupka disciplinskih organa UEFA-e...

Naime, nakon utakmice sa Šahtarom, Bjelica se u očitovanju medijima izjasnio: VAR je sranje! VAR je cirkus!

Trener Dinama nije jedini koji ima negativno mišljenje spram VAR-a niti je prvi koji se uvredljivo izrazio o uvođenju tehnologije u nogometni sport. Niti bi bio prvi ''osuđenik'' u disciplinskom postupku vrijeđanja VAR-a: napadač francuskog PSG-a, Brazilac Neymar kažnjen je s tri utakmice neigranja zbog uvredljivog očitovanja objavljenog na Instagramu. Prema Disciplinskom pravilniku UEFA-e Neymar se objedama ogriješio o članak 15. koji predviđa spomenutu sankciju za vrijeđanje službenih osoba na utakmici.

Iako se Bjelica nije odredio ad hominem prema Christianu Dingertu (glavni VAR sudac maksimirske utakmice – op.a.) već je eksplicitno izrazio svoje mišljenje o fenomenu involviranja tehnologije u nogometnu igru, UEFA-ini paragrafi njegove riječi mogu protumačiti kao – ''vrijeđanje službene osobe''.

- Zar nas nisu dovoljno kaznili? Nisam komentirao suđenje. Samo sam iznio svoj stav o VAR-u. Kao i brojni drugi treneri. Mogu me kazniti, ali ja ću i dalje tvrditi da je VAR samo sredstvo za manipulaciju (posebice kada se procjenjuje intenzitet kontakta pri dosuđivanju kaznenih udaraca). Kao takav VAR je apsurdan i nogometu posve nepotreban – smatra Bjelica.

Možemo se donekle složiti s trenerom Dinama da je VAR ''nesavršeni uljez u nogometnoj igri''. No, nesavršenost VAR-a očituje se ponajprije u činjenici da tehnološki besprijekornim softverom upravlja čovjek. Onaj u VAR sobi, koji prema UEFA-inim regulama ima tretman službene osobe.

Međutim aktualno raslojavanje na pobornike i protivnike VAR-a, promašena je tema. Video-asistent postao je punopravnim akterom nogometne igre još na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu. U Rusiji su začete mnoge revolucije, pa tako i ova nogometna. Osokoljena efektima s Mundiala, FIFA (posredno i UEFA) od projekta VAR-a sigurno neće odustati. Brojnim kritikama unatoč.

De facto, VAR trenutačno prolazi svoju eksperimentalnu, tranzicijusku fazu, u kojoj, rječnikom povjesničara – ''revolucija jede svoju djecu''.

#UEFA#NENAD BJELICA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 08:03