StoryEditor
Domaći nogometostali su nevažni

HNS-u je samo jedan klub u Hrvatskoj važan: unatoč dogovoru o odgodi prvenstvenih susreta klubovima koji igraju u Europi, tu privilegiju može koristiti samo Dinamo

Piše R.R.
16. kolovoza 2019. - 23:06
zp_superkup7-130719

Početkom srpnja na sjednici izvršnog odbora HNS-a dogovoreno je jedno pravilo, pozitivna novost koju su pozdravili svi, a posebno oni koje je očekivao nastup u europskim utakmicama. Odgoda prvenstvene utakmice zbog natrpanog programa opet je moguće a klub koji igra europsku utakmicu moći će tražiti odgodu i bez suglasnosti suparničkog tima.

Prvi pozitivan korak bio je odgoda debija između Dinama i Rijeke, koji se trebao igrati u sljedećem, 6. kolu prvenstva, kako stoji na službenim stranicama HT Prve lige - 18. prosinca 2019. godine!

- Zbog utvrđenih termina odigravanje utakmica play-off faze Lige prvaka u kojoj se natječe GNK Dinamo i play-off faze Europa lige u kojoj se natječe HNK Rijeka, nije moguće osigurati termin u kojem bi oba kluba imala ravnopravne natjecateljske uvjete. Iz tog razloga povjerenik za natjecanje Prve HNL donio je odluku o odgodi utakmice 6. kola HT Prve lige GNK Dinamo - HNK Rijeka - objavio je Dinamo na svojim službenim stranicama.

Par sati nakon pljusku je dobila Rijeka koja se prema novom pravilu nadala odgodi utakmice s Osijekom na Rujevici koja je na rasporedu u nedjelju od 20 sati. Jer u četvrtak hrvatski viceprvak igra u Belgiji, dvoboj play-offa protiv Genta. HNS je taj zahtjev odbio. Predsjednik komisije za natjecanje Ante Vučemilović ustvrdio je da "razlozi za odgodu utakmice nisu opravdani te Natjecateljska komisija HNS-a nije suglasna s tim prijedlogom".

Dakle kada je Dinamo u pitanju, onda čak i nije potrebna suglasnost drugog kluba, jer Dinamo je HNS-u "klub od velikog interesa". Rijeka je sada gurnuta u drugi plan, ne bi imala nikakvu odgodu da eto slučajno 6. kolo ne igra protiv Dinama. Ili preciznije važno je samo kada Dinamo igra, jer ostali hrvatski klubovi za HNS očito nisu od nekog značaja. Oni su samo tu da Dinamo ima protiv koga igrati. Ili vježbati za Europu koja je HNS-u važna.

Dovoljno se sjetiti koliko HNS vodi računa o hrvatskim klubovima i sjetiti se prošlogodišnje situacije, Rijeka i Hajduk su zajednički tražila odgodu jadranskog derbija, koji su 13. kolovoza u 3. ligaškom kolu trebali odigrati u Rijeci. Odgodu su tražili zbog iscrpljujućeg ritma igranja utakmica četvrtkom i nedjeljom, jer četiri dana kasnije čekale su ih nove važne i teške europske utakmice

Odgode nije bilo, hrvatski su klubovi odbijeni s obrazloženjem da je davno ranije donesena odluka da termini HNL-a moraju biti svetinja i da nitko nema pravo odgađati utakmice.

Sada je potpuno jasno, za HNS je Dinamo "svetinja", ostali su samo nevažni sudionici.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 05:31