StoryEditor
Domaći nogometglava u balunu

Hajduk je pogođen i više od drugih: Bijelima bi mogao izostati značajan prihod od ulaznica, a još teži udarac bio bi kad ostali četvrti u HNL-u

23. ožujka 2020. - 10:31
Tom Dubravec/Hanza media

Pošast je zavladala svijetom, aktivnosti su zamrle, tako i sportske. Vrijeme je prebiranja po uspomenama, Slobodna prednjači u tom evociranju, Sportske novosti će se potruditi na svoj način izazvati zanimanje čitatelja (uskoro starta izbor najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena), svi mediji vrve informacijama kako se sportaši samostalno pripremaju, održavaju fizičku kondiciju.

Rijetki su u poziciji trenirati prema pripremljenim programima. To su individualni sportaši, na primjer Filip Mihaljević, naš rekorder u bacanju kugle, olimpijac. On s trenerom Markom Mastelićem radi po zacrtanom programu - bacački trening u Parku mladeži, trkačke ture na Marjanu.

- Šteta što smo ostali bez nastupa obzirom da su otkazani mitinzi Dijamantne lige. Pribojavamo se da će se odgoditi Igre u Tokiju. Nije lako u ovim uvjetima tempirati formu - kaže Mastelić.

I drugi individualni sportaši imaju mogućnosti za trkačke treninge, ali prema naredbi Središnjeg stožera Civilne zaštite zabranjeno je korištenje dvorana, bazena i teretana, tako da je u pitanju priprema olimpijaca. Tomislav Borozan, ravnatelj Ustanove za sportske objekte Splita:

- Postupili smo prema naredbi, zatvoreni su svi sportski objekti. Događalo se da nesavjesni preskoče ogradu teniskog igrališta na Firulama pa zaigraju. Policija je intervenirala, bit će prekršajno gonjeni.

U iščekivanju smo odluke da će se ipak, pod strogo kontroliranim uvjetima, omogućiti korištenje objekata za naše olimpijce Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora je pravodobno reagirao:

- Na vrijeme smo obavijestili Središnji državni ured za sport, već je upućena molba nadležnima za dozvolu treninga u objektima, vjerujem da će se dozvoliti iznimka za trening olimpijaca. Dok se nalazi rješenje za individualne sportaše, situacija s kolektivnim sportovima je kompliciranija.

Odbojkaški savez je odlučio prekinuti natjecanja, poslije svega dva odigrana kola prvenstva za prvaka Hrvatske proglašeni su odbojkaši Kaštela, uz prosvjede “mladostaša“. Ivan Rančić, trener Kaštela, reagirao je korektno:

- Nisam sretan zbog odluke, više bih volio da smo na parketu dokazali da smo najbolji.

Slična pošast, premda ne ovolikih razmjera, dogodila se u bivšoj državi u travnju 1972. zbog epidemije velikih boginja, može se kazati „ekskluzivno“ u Srbiji i na Kosovu. Jedan hadžija se vratio u Prizren s hadžiluka, zarazio sedmero članova svoje obitelji i jedanaest ljudi s kojima se susreo na tržnici. Zaražena su i 33 putnika u autobusu kojim je stigao u Beograd, a tamo su u prvom trenutku konstatirali da se radi o „nekoj čudnoj alergiji“, dok nije jedan liječnik, cijepljen protiv velikih boginja, postavio pravu dijagnozu.

Tad su prekinuta prvenstva, košarkaši Jugoplastike upravo su se vratili iz Tel Aviva s finala Kupa europskih prvaka (izgubili su od Ignisa 69:70), pa je nastala potraga za hiperimunim gamaglobulinom. Pribavili su ga za igrače od prijateljskih klubova iz Nizozemske i Njemačke s kojima su prethodno igrali. Danas nema cjepiva i stanje je očajno, bez obzira što će neki prigovoriti da širim paniku.

U Italiji, Lombardiji bilo je na stotine nesavjesnih koji su podcijenili opasnost od korone, pa se dogodilo da imaju mrtvih više nego Kina odakle se epidemija širila. Takvih faca kod nas ima napretek, dovoljno je pročitati komentare na društvenim mrežama.

Analitičari događanja u Lombardiji procijenili su da je utakmica između Atalante i Valencije (4:1), odigrane 19. veljače na milanskom San Siru bila najveće žarište zaraze. Preko trideset tisuća navijača kluba iz Bergama stiglo je u Milano, među njima je bilo inficiranih. Epidemija se tako razbuktala da je danas Bergamo najpogođeniji grad, pa se mrtvi odvoze na groblja vojnim kamionima. Tamošnji dnevnik Eco di Bergamo uobičajeno je imao jednu stranicu osmrtnica, a prije tri dana šoneta je bilo na jedanaest stranica.

Zato su dobro postupile naše vlasti kad su prekinule prvenstva, pa naredile i zatvaranje svih sportskih objekata. I tko zna kako će to završiti. Moguće je da se bez obzira na odgodu nogometnog Eura i osiguranje termina za završetak nacionalnih natjecanja ipak dogodi da se ona ne nastave. I da se za zelenim stolom odluči koji će klubovi sljedeće sezone igrati u Europi.

Svi su klubovi kolektivnih sportova financijski pogođeni, najviše Hajduk. Izostat će značajan prihod od ulaznica, a još teži udarac bio bi kad bi ostao četvrti u HNL-u, po trenutnom plasmanu, jer bi izostao plasman u kvalifikacije Lige prvaka. Došla bi u pitanje i spasonosna prodaja igrača kojom se održavaju na životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 07:27