StoryEditor
Domaći nogometrusija naših snova

Gradsko kino je bilo pretijesno: Dalić predstavio knjigu u Trilju

16. veljače 2019. - 15:52

Dvorana triljskog gradskog kina koja prima 500 osoba u subotu je ugostila gotovo dvostruko veći broj posjetitelja koji su došli još jednom pozdraviti Zlatka Dalića na promociji njegove knjige "Rusija naih snova".

Knjigu o najvećem uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije izbornik Dalić s kojim su još bili predsjednik HNS-a Davor Šuker, dopredsjednik Marijan Kustić i Mario Zorko, glavni urednik "Sportskih novosti" došao je predstaviti u kolijevku nogometa na poziv triljskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Ivana Šipića. Iako najavljen u Trilj nije došao Miroslav Ćiro Blažević.

Radi neupućenih valja podsjetiti da se upravo u Trilju još prije dvije tisuće godina, u okviru 7. rimske legije u tadašnjem Toluriju, igrao nogomet. O tome svjedoči stela s nadgrobnog spomenika s likom sedmogodišnjeg rimskog dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži loptu.

U gotovo dvosatnom druženju s Triljanima i štovateljima "vatrenih" iz cijele Cetinske krajine i srednje Dalmacije još jednom su prizvana sjećanja na prošlo ljeto i neopisive emocije kada je u bodrenju hrvatske nogometne reprezentacije u finalu svijetskog prvenstva kucalo jedinstveno vatreno srce.

- Vjera, hrabrost, poniznost i zajedništvo bili su jamstvo rezultatu koji nije mogao izostati. To je bila formula uspjeha u najljepšem ljetu u našim životima. Hrvatska može i mora biti takva uvijek. Velike stvari uvijek dolaze pojednostavljeno. Kao izbornik ja sam stvari pojednostavnio s našim igračima. Igranje u finalu i titula svijetskih viceprvaka njihov je rezultat.

- Oni su svojim vatrenim srcem izgarajući na terenu u hrvatskom nacionalnom dresu preokrenuli raspoloženje među Hrvatima i svim građanima Republike Hrvatske. Poslije Domovinskog rata ovo svijetsko prvenstvo i naš zajednički uspjeh najveći je događaj koji je iznjedrio hrvatsko zajedništvo – kazao je Zlatko Dalić kojega su okupljeni pozdravili najvećim pljeskom.

Mario Zorko ustvrdio je da su već rasprodana tri izdanja na hrvatskom jeziku, a u pripremi su nova. Također se priprema izdanje na ruskom jeziku, iskazan je interes iz Kine i Japana, a samo je pitanje vremena kada će se "Rusija naših snova" objaviti na engleskom jeziku. Važno je naglasiti da je sva zarada od prodaje knjige namijenjena potrebitijoj djeci, što je bio prvi Dalićev uvjet u realizaciji ovoga projekta.

Marijan Kustić kazao je da će reprezentacija Hrvatske igrati svuda, a ne samo u Zagrebu pa je u tom kontekstu, uvjeren da će pronaći zajednički jezik, najavio ogled Hrvatske i Mađarske u listipadu ove godine u Splitu.

Daliću i gostima zahvalio je domaćin Ivan Šipić koji je izborniku "vatrenih" uručio posebnu Povelju grada Trilja.

Prigodni glazbeni program izveli su pjevači župnog zbora župe sv. Mihovila iz Trilja, klapa Sinj, tamburaški sastav "Dukati" sa Širokog Brijega, a na samom kraju predstavljanja nastupio je i Marko Perković Thompson koji je otpjevao svoju uspješnicu "Lijepa li si". T.Paštar Snimio: Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Izdvojeno

12. srpanj 2020 10:02