StoryEditor
Domaći nogometje li greška

Dva eksperta imaju različite poglede na sudačku odluku koja je podijelila nogometnu javnost i izazvala bijes Osječana

Piše SN
27. srpnja 2020. - 21:30
Vlado Kos/Hanza media

Subotnja utakmica u Gradskom vrtu u sklopu 36. kola Prve HNL između Osijeka i Lokomotive odlučila je izravno osvajača drugog mjesta u hrvatskom prvenstvu, prenose Sportske novosti.

Ulog je bio velik, kvalifikacije za Ligu prvaka, a slavila je Lokomotiva s 2:1. Nakon susreta iz redova Osijeka žalili su se na suđenje, a sporna situacija dogodila se u 60. minuti nakon kontakta Marina Pilja i Stipe Markovića u kaznenom prostoru Lokomotive.

Mirko Marić je dobro proigrao Pilja koji se našao u izglednoj gol prilici (kod rezultata 1:1), došlo je do kontakta, ali sudac Duje Strukan nije se oglasio, kao ni VAR.

Ovakvu odluku analizirao je UEFA-in kontrolor suđenja Miroslav Vitković u HNTV-ovoj emisiji 'Treće poluvrijeme'.

- U situaciji kada je on djelomično izgubio kontrolu nad loptom obrambeni igrač ulazi u njegovu liniju kretanja i nalazi se ispred njega i njegova noga je ispred napadača i igra prema lopti. Nakon toga dolazi do kontakta, odnosno duela i igrač pada. Iz ovog ugla vidimo da je njegova noga ispred, da je obrambeni igrač bliži toj lopti i da nema prekršaja. Sudac koji se nalazio u vrlo dobroj poziciji, što se od njega očekuje, donio je ispravnu odluku - zaključio je Vitković.

- S obzirom da je ovo dvojbena situacija, da se raspravlja je li odluka ispravna ili ne, tada se ne uključuje ni VAR. Dakle, VAR se uključuje u situacijama kada sudac načini evidentne propuste. Ovdje je sudac dao do znanja da je sve vidio i da je donio odluku koju smatramo da je ispravna - dodao je Vitković.

Ista sporna situacija s utakmice analizirana je i u HNTV-ovoj emisiji Stadion.

Evo kako je situaciju vidio Marijo Strahonja.

- VAR se nije oglasio vjerojatno jer su se striktno držali uputa i pravila, u kojima piše da se ne smije uključivati i dati drugi šansu sucu ako nije jasna i očigledna pogreška - rekao je Strahonja, uz dodatak.

- Smatram da je taj protokol prekrut jer najvažnija mora biti ispravna odluka. A da je glavni sudac pogledao snimku, sigurno bi donio drugačiju odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 21:16