StoryEditor
Domaći nogometsutra sa cska

Dinama će opet dočekati proljeće u Europi, a Zoran Mamić tvrdi da to nije ništa spektakularno: To bi trebao biti naš standard

Piše SD
9. prosinca 2020. - 14:13
Damir Krajač/Cropix

Kada je 2. listopada u Nyonu održan ždrijeb Europske lige malotko je pomislio da će Dinamo biti toliko dominantan u konkurenciji ruskog CSKA, nizozemskog Feyenoorda i austrijskog Wolfsbergera. 

Otkako je UEFA 2009. ustanovila Europsku ligu (redizajniravši Kup UEFA-e), Dinamo je čak šest puta sudjelovao u grupnoj fazi natjecanja (jednom je izravno ušao u kvalifikacije, a pet puta nakon eliminacije iz Lige prvaka). 

No, samo jednom je, prije ovogodišnjeg uspjeha, maksimirski klub prošao skupinu. Bilo je to u sezoni 2018/19. kada je momčad vodio Nenad Bjelica. Dinamo se tako plasirao u proljetni dio nekog europskog natjecanja nakon 49 godina! Nedavno se međutim aktualni trener ‘’modrih’’ Zoran Mamić poprilično hladno odredio spram tog događaja: 

- Nije to ništa spektakularno, to proljeće u Europi, ta osmina finala. Pa, jesmo li za to dobili medalju?

Mediji su Mamićevo očitovanje garnirali kritikama, jer je podcjenjivački valorizirao uspjeh svog prethodnika. No, čak i ako prihvatimo tezu da ‘’proljeće u Europi nije ništa spektakularno’’, treba konstatirati kako je Bjelica napravio rezultat kojega prije njega nisu ostvarili Krunoslav Jurčić, Vahid Halilhodžić, Branko Ivanković i - Zoran Mamić!

Nakon Dinamove pobjede u Rotterdamu, Mamić je donekle revidirao prvotnu izjavu:

- Naravno da je plasman u drugi krug natjecanja veliki uspjeh, poglavito u kontekstu vremena koliko je proteklo da se to ostvari. No, prema reputaciji Dinama i kvaliteti momčadi, ‘’proljeće u Europi’’ trebalo bi biti naš standard, a ne cilj kojega ćemo čekati pola stoljeća – ustvrdio je Mamić.   

Naknadna izjava donekle će usuglasiti Mamićeve stavove. I proizvesti zaključak kako niti ovogodišnji plasman ‘’modrih’’ u drugi krug natjecanja Europske lige nije ništa spektakularno u kontekstu činjenice da se Dinamo nalazi na 41. poziciji UEFA-ine rang-liste najboljih klubova. Naime, ‘’proljeće u Europi’’ doživjet će 48 klubova (16 u Ligi prvaka i 32 u Europskoj ligi). Stoga se čini realnim da i hrvatski prvak bude među njima.

Hoće li Zoran Mamić nakon siječanjske presude u Emirate?

Mediji navode zanimanje Nogometnog saveza Ujedinjenih Arapskih Emirata glede angažmana Zorana Mamića za izbornika reprezentacije. S obzirom na efekte Dinamovog rezultata u Euroligi, ali i spoznaju velike fluktuacije trenera na izborničkoj funkciji UAE, Mamić nije sklon napuštanju Maksimira unatoč izdašnoj ponudi od 4,5 milijuna eura po sezoni.

No, Mamićeva razmišljanja mogla bi se promijeniti koncem siječnja kad se očekuje pravomoćna presuda u procesu u kojemu je trener Dinama optužen da je s bratom Zdravkom, Damirom Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom oštetio maksimirski klub za 116, a državu za 12 milijuna kuna. Prvostupanjskom presudom, Zoran Mamić je osuđen na 4 godine i 11 mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. ožujak 2021 10:30