StoryEditor

Dalić je kroz kvalifikacije koristio 24 igrača, a kada se vidi tko sve konkurira za odlazak na EURO, jasno je da ne moramo strahovati od smjene generacija

18. studenog 2019. - 17:33

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se na Europsko prvenstvo! Mnogi će pritom konstatirati: od viceprvaka svijeta takav se uspjeh i očekivao.

No, već i površna analiza ovog kvalifikacijskog ciklusa dovesti će do zaključka kako ova momčad nema isti DNK s reprezentacijom koja je prije (samo) 16 mjeseci osvojila srebro u Moskvi. 

U osam kvalifikacijskih susreta (protiv Azerbajdžana, Mađarske, Walesa i Slovačke) izbornik Zlatko Dalić koristio je 24 igrača. To su: Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Tin Jedvaj, Karlo Bartolec, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Duje Ćaleta-Car, Mile Škorić, Dino Perić, Marin Leovac, Borna Barišić, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Milan Badelj, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Ante Rebić, Josip Brekalo, Nikola Vlašić, Ivan Perišić, Mislav Oršić, Andrej Kramarić i Bruno Petković. 

Već nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji bilo je razvidno kako će Dalić obnoviti konkurenciju novim i mladim igračima (budući da su se s reprezentacijom razdužili Danijel Subašić, Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Nikola Kalinić). Dalić je promovirao čak osam novih imena. Reprezentativcima su postali Vlašić, Barišić (iako su obojica debitirali još 2017.), Brekalo, Petković, Bartolec, Oršić, Škorić i Perić. 

Od igrača koji su bili u Rusiji etablirao se Livaković (na Svjetskom je prvenstvu imao status trećeg vratara). Ćaleta-Car propustio je ove kvalifikacije (samo dva nastupa) dodatno se nametnuti stručnom stožeru. Ponajviše zbog otkazivanja Eura za igrače do 21 godine.

No, svi igrači koji su sudjelovali u osmomjesečnom kvalifikacijskom razdoblju u najužoj su konkurenciji i za Euro. Njima treba pridodati i Šimu Vrsaljka, koji se nedavno vratio nogometu poslije operativnog zahvata i dugotrajne rehabilitacije. Na putu oporavka (nakon ozljeda) također su Josip Pivarić i Marko Pjaca. Spomenuti tercet (kao i Ivan Strinić koji je trenutačno bez kluba) bili su članovi ruske ekspedicije, ali nisu sudjelovali u kvalifikacijama za Euro.

Od Sluge do Melnjaka

Tu je također i skupina igrača, koji su bili na reprezentativnim okupljanjima, ali nisu dobili priliku. To su: Simon Sluga, Matej Mitrović, Josip Juranović, Antonio Milić, Mijo Caktaš, Alen Halilović, Filip Bradarić, Marko Rog, Filip Benković i Dario Melnjak.

Trojica su dobila (samo) pretpozive: Josip Posavec, Marin Pongračić i Antonio Čolak. 

Na širem popisu igrača koji konkuriraju za hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu mogla bi se naći i neka imena koja do sada nismo konstatirali u kontekstu A selekcije. Neprijeporno, i u mladoj vrsti postoje talentirani igrači koji bi se u predstojećem razdoblju mogli nametnuti stručnom stožeru A vrste. Prije ostalih, to su Domagoj Bradarić i Nikola Moro. 
Dakle, neposredno nakon plasmana na najveće kontinentalno natjecanje stručni stožer hrvatske reprezentacije ima na dispoziciji pedesetak imena. Svi će pobrojani (koje Dalić i suradnici očigledno imaju – na radaru) biti u prigodi idućih šest mjeseci izboriti se za Euro. Naime, do konca svibnja 2020. HNS mora poslati UEFA-i popis 20 igrača i trojice vratara, koji će predstavljati hrvatski nogomet na završnom turniru. 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 16:48